Cum a ajuns Galați orașul balcoanelor suspendate din ghetouri

Data publicării:
bloc galati

Galaţiul poate fi considerat oraşul extinderilor ilegale pe domeniul public, al balcoanelor suspendate din ghetouri şi al faţadelor pestriţe. Aici, debandada arhitecturală este la ea acasă. Cauzele sunt numeroase şi pot fi sintetizate simplu: după Revoluţie, fiecare a făcut ce a vrut fără teama de consecinţe.

Acum două secole, Galaţiul era un oraş atât de puternic datorită comerţului şi navigaţiei, încât Statele Unite ale Americii, Rusia, Franţa sau Anglia aveau consulate aici. Astăzi, oraşul este doar o umbră a ceea ce era odinioară, iar prăbuşirea se vede şi în aspectul general al urbei. Cu blocuri vopsite în toate culorile şi clădiri în toate stilurile, cu ghetouri dezolante şi garaje supraetajate, oraşul pare neîngrijit şi lipsit de personalitate.

Nu doar stilurile arhitectonice ale Galaţiului s-au diluat, ci şi tuşele sale culturale. În 1964, de exemplu, arhitecţi şi pictori au lucrat împreună ca să înfrumuseţeze faţadele blocurilor de pe principalul bulevard al oraşului. Ansamblul cuprindea opt lucrări decorative din mozaic ceramic realizate de pictori celebri. Fiecare lucrare valora cam cât o Dacie. Toate au fost distruse fără remuşcări în cursa nebună a extinderilor mai mult sau mai puţin legale de după Revoluţie. O lucrare separată, care a supravieţuit, nu are o soartă mai bună.

„În spate avem o lucrare din mozaic ceramic a cunoscutului pictor Jules Perahim, o lucrare care reprezintă arta cinematografică. Ea este şi acum frumoasă şi poate fi pusă în valoare dacă ar dispărea numărul acela de telefon mare afişat pe clădire”, afirmă Corneliu Stoica, critic de artă.

Pentru coşmarul urbanistic de la Galaţi de vină nu pot fi decât administraţiile locale care s-au perindat după 1990. Primarii nu au avut o viziune a direcţiei estetice a oraşului şi până acum câţiva ani nu a existat un Plan Urbanistic General. Autorizaţiile de construcţie semnate de edilii Galaţiului pe capota maşinilor nu sunt o legendă urbană.

„S-a scăpat din mână în ultimii 20 de ani, după Revoluţie. Nu au o viziune globală faţă de aşezarea construcţiilor, de urbanistică, de înălţime, aliniere şi alte reguli de urbanism. Trebuie cineva să ia măsuri, măcar acum, în ceasul al douăsprezecelea”, spune Costel Creţoiu, arhitect.

Primăria nu vorbeşte nici acum de o viziune urbanistică de ansamblu pentru oraşul Galaţi. Spune doar că Poliţia Locală verifică şi sancţionează proprietarii clădirilor care nu au sau nu respectă autorizaţia de construcţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...