De ce să te muţi în Cluj? Dar în Braşov?

Data actualizării: Data publicării:
cluj FB

Aproximativ 3,6 milioane de români intenționează să se mute în următorii cinci ani. Nu în străinătate, cum se întâmpla până acum câţiva ani, ci în oraşe mari, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov sau Timişoara. Un studiu realizat de Banca Mondială arată că cei care vor să se mute în alt oraş sunt tineri cu vârsta medie de 35 de ani, educaţi şi cu venituri mari.

Iustiana are 33 de ani şi de patru luni locuieşte în Bucureşti. A venit de la Braşov unde a lucrat o perioadă ca inginer geochimist. De origine din Bârlad, Iustiana a considerat că în Capitală există mai multe oportunităţi.

Iustiana: „În primul rând din punct de vedere financiar, şi îmi place să mă dezvolt continuu, Deocamdată nu ştiu, nu m-aş gândi să plec din Bucureşti, dar cine ştie pe viitor poate...ştiţi că fiecare migrează spre ceva mai bun”.

Peste 3,6 milioane de români intenționează să se mute, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Dar nu în alte state, ci în alte oraşe mari din ţară. 15% dintre cei întrebaţi au spus că vor la Cluj-Napoca.

Alţi 15 % dintre participanţii la sondaj au indicat Bucureștiul ca preferatul lor.

„Cluj. Pentru că este un oraş cu oameni civilizaţi. Sau cel puţin aşa mi-a lăsat impresia atunci când am trecut prin Cluj, am stat câtvea zile şi e foarte curat”.

„Braşov. Pentru că mi se pare un oraş foarte să zic aşa mă refer la poluare din punctul acesta de vedere este un oraş mult mai uşor poluat faţă de Bucureşti.”

„Probabil Cluj. Nu ştiu, îmi place”.

18% dintre românii cu planuri de mutare au declarat că intenționează să facă acest lucru în următorii 5 ani. Sociologii spun că migraţia are loc în special spre oraşele cu bugete mari.

Alfred Bulai, sociolog: „Lucrurile sunt simple pentru că România este o ţară foarte polarizată. Există câteva oraşe care merg foarte bine, adică merg afacerile, merge economia, în Capitală înainte de toate. Uitaţi-vă la PIB-ul pe care îl dau diferitele zone ale ţării. Şi zone care merg foarte prost, unde evident că dacă nu mai găseşti de lucru începi să te gândeşti la navetă, iar apoi începi să te gândeşti dacă nu cumva este mai bine să te muţi cu totul, cu familie”.

Sondajul privind migraţia românilor a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.250 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri