Sari la conținut

După sinuciderea unor pensionari, Guvernul vrea amnistia celor care trebuie să returneze bani

FOTO: MEDIAFAX

În ultimele zile, presa a relatat cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câțiva ani, relatează Mediafax.

Solicitarea de redactare a unui astfel de act normativ a fost formulată în şedinţa de joi a Guvernului.

„Vreau până la următoarea şedinţă de guvern, până începe Parlamentul să lucreze, să veniţi cu un proiect de act normativ prin care să găsim o soluţie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie să dea acum nişte bani înapoi. Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemaţi acum să îşi vândă casele, să...cred că aşa cum am putut să facem pentru funcţionari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligaţia să facem pentru pensionari şi faptul că au trebuit să se întâmple nişte nenorociri, oameni care au fost citaţi pe la diverse instituţii cred că e un lucru regretabil şi vreau să veniţi cu un proiect de lege", i-a spus Ponta ministrului Muncii, Rovana Plumb, precizând că vrea să transmită acest mesaj în mod public, în faţa presei.

El a precizat că va susţine acest proiect de lege în Parlament şi că speră ca toţi parlamentarii să înţeleagă că este vorba de un „efort mic” şi de un ajutor pentru cineva care „probabil a greşit, dar nu a făcut-o ca să se îmbogăţească”.

Cum au ajuns pensionarii să se sinucidă

O anchetă DNA, care vizează doi medici ce luau bani pentru dosare ilegale de pensionare, a băgat spaima în bolnavii care sunt citaţi ca martori în dosar. Zilnic, zeci de pensionari trec pragul sediului din Piteşti încărcaţi cu dosare medicale pentru a-i convinge pe anchetatori că sunt, într-adevăr, bolnavi. Teama că ar putea ajunge după gratii i-a împins, deja, pe câțiva pensionari să-şi ia viaţa.

În total, peste 800 de pensionari vor trebui să demonstreze cu acte că sunt bolnavi şi că nu au dat mită celor doi medici de la Comisia de Expertiză a Capacităţii de Muncă Argeş care au fost arestati preventiv. În rechizitoriu, procurorii DNA susţin că, în perioada noiembrie 2013 - februarie 2014, doctorii au primit bani de la sute de pacienţi pentru încadrarea într-un grad de invaliditate.

Cinci dintre pensionarii citaţi ca martori în proces s-au sinucis în ultima lună. Doi dintre ei au lăsat bilete de adio în care spuneau că le este frică de închisoare şi că preferă moartea.