Fermierul căruia i-au fost sechestrate 11.000 de tone de porumb cere despăgubiri de un milion de euro

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-10-13h34m35s255

Mihai Anghel dorește recuperarea prejudiciului suferit, asta deoarece cele 11.000 de tone de cereale au fost sechestrate în depozit și el nu a putut să le vândă, pentru că această canitate a fost suspectată de contaminare cu aflatoxină.

Dacă este luat în calcul că un kilogram de porumb costă un leu, această cantitate ar valora 3,5 milioane de euro, însă afaceristul cere mai puțin, adică un milion de euro. Acesta mai dorește și publicarea unor dezmințiri, susținând că a avut de suferit pentru că nu a putut să-și vândă producția.

Omul de afaceri a anunțat aceste date la o întâlnire publică la care a fost și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Contactat de Digi24, președintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu a refuzat să comenteze.

Mihai Anghel: Probabil că va avea loc un proces și instanța o să stabilească exact cuantumul despăgubirilor

„Sunt contracte pe care urma să le încheiem pe piața externă pe care le-am pierdut. De asemenea, sunt intenții ale arendatorilor de a-și retrage terenul de la noi”, a spus fermierul Mihai Anghel, la Digi24.

Dacă ar fi vândut această cantitate de porumb, fermierul afirmă că ar fi primit mai mult de un milion de euro, în jur de 2,5 milioane de euro.

„Probabil că va avea loc un proces în instanță și instanța o să stabilească exact cuantumul despăgubirilor”, a mai spus omul de afaceri.

Omul de afaceri a adăugat că i-a fost lăsată o probă, pe care a trimis-o către o companie privată de analiză. Rezultatele venite de la proba respectivă au arătat că porumbul era liber de aflatoxină, a susținut Mihai Anghel, la Digi24.

Afaceristul a susținut că ANSVSA nu avea dreptul să pună sechestru pe cele 11.000 de tone de porumb deoarece nu au puse în vânzare.

Cel mult putea să ne dea o interdicție de comercializare pe un anumit segment de piață, pentru consumul uman, sau pentru animale. Dar sunt atâtea alte zone, proumbul poate fi folosit pentru bioetanol, acolo nu mai contează dacă porumbul are aflatoxină. A fost un exces de zel, a fost un abuz”, a susținut Mihai Anghel.

Stelian Fuia: Statul trebuie să fie responsabil când întreprinde astfel de acțiuni

„E normal să ceară despăgubiri. Nu poţi pune sechestru când ai o astfel de dispută. Agricultorul pierde bani. Statul trebuie să înţeleagă că orice acţiune întreprinde îi costă bani pe privaţi. Trebuie să aibă şi trebuie să înțeleagă că trebuie să fie responsabil când întreprinde astfel de acţiuni. Acţiuni abuzive au fost şi în cazul laptelui, cand anumiti fermieri au fost forţaţi să arunce laptele, susceptibil de a fi infestat cu aflatoxină”, a declarat Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, la Digi24.

Citiți și Aflatoxina, motiv de bâlbăială. Autoritățile nu știu ce cantitate de porumb suspectat a fost sechestrată

La sfârșitul acestei luni, ANSVSA a sechestrat 11.000 de tone de porumb suspectate că ar fi contaminate cu aflatoxină. În județul Dolj, Mihai Anghel deține cinci depozite și atunci spunea că această cantitate de porumb a fost a fost pusă sub sechestru, în depozit, fără ca autoritățile să îi arate analizele. Porumbul este din recolta de anul trecut și ar fi fost destinată către export. Fermierul a precizat că nu a vândut nici măcar o tonă de porumb.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri