Firea: Nu suntem vinovați pentru starea RADET. Falimentul regiei ar putea fi declarat mâine

Data publicării:
gabriela firea - george calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Vot important astăzi pentru bucureşteni, în şedinţa de Consiliu General al Capitalei. Primarul Gabriela Firea supune la vot înfiinţarea a două firme care să preia atribuţiile RADET, dar şi angajaţii regiei, odată ce va intra în faliment. Pe de altă parte, USR o acuză pe Firea de ilegalităţi.

„Nici dvs și nici eu nu suntem vinovați pentru starea în care se află RADET. Noi nu am condus această instituție aproape 30 de ani după Revoluție, dar acum avem o răspundere, să rezolvăm problema și să facem față situației extrem de complexe”, a spus Gabriela Firea.

„Sistemul de termoficare nu se adresează câtorva sute de bucureșteni. Este vorba despre 1,8 milioane de bucureșteni care sunt racordați la RADET, de asemenea toate școlile, spitalele și instituțiile publice.

Este, după sistemul de termoficare al Moscovei, al doilea cel mai complex și vast sistem de termoficare din Europa. Nu există posibilitatea înlocuirii acestui sistem centralizat de termoficare decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp, câțiva ani, și cu costuri foarte mari. În concluzie, datoria noastră este să salvăm ceea ce avem, să reparăm toate conductele, să le modernizăm, ceea ce am început deja”, a continuat ea.

ANAF, principalul creditor, are mandat ca mâine să solicite o nouă prorogare, ceea ce eu nu vreau să anticipez, dar mergând pe coerenţa şi pe logica şedințelor de instanţă anterioare este mai mult decât posibil ca judecătorul să facă ceea ce a zis la ședința anterioară şi anume să declare falimentul RADET. Urgenţa noastră este legată de ziua de mâine.

Ziua în care poate fi declanşat falimentul RADET, ziua care poate fi un debut al haosului în sistemul de termoficare din București. Un haos care nu poate să-mi fie mie imputat pentru că nu sunt primar de 20 de ani şi nici dvs nu sunt vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat. Dar vor fi părtaşi la dezastru acumulat în 30 de ani cei care nu înţeleg cât de serioasă este această problemă şi care nu poate fi sub unor polemici nesfârşite politice”, a mai spus Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a mai spus că este nevoie de o nouă entitate care să preia angajații RADET și să asigure în continuare căldura și apa caldă pentru cetățeni. Firea a propus înfiinţarea a două companii municipale, Termoenergetica şi Termoenergetica Servicii.

„Dacă ar fi fost alte soluţii, cu siguranţă specialiştii ar fi venit cu aceste idei salvatoare”, a spus ea.

Pe de altă parte, reprezentanţii USR Bucureşti au anunţat că nu vor vota trei proiecte de hotărâri ale Consiliului General al Muncipiului Bucureşti, pe care le consideră ilegale. Printre acestea se află și propunerea privind înființarea acestora.

„Ni se cere să votăm trei proiecte de hotărâri pe care noi le considerăm parţial ilegale, unul dintre ele este ilegal întru totul, pentru a acoperi ilegalitatea înfiinţării societăţilor municipale care au fost desfiinţate de Curtea de Apel Bucureşti. Vom cere retragerea de pe ordinea de zi a celor trei proiecte de hotărâre, unul de înfiinţare a Termoenergetica, al doilea de trasferare a serviciului de termoficare şi al treilea de revotare a unor proiecte care au fost deja votate anterior numai cu 50 plus 1”, a spus consilierul general USR Roxana Wring, marţi, înainte de şedinţa CGMB.

Întrebată ce se întâmplă cu RADET, ea a spus: „Falimentul RADET sau restructurarea RADET nu are nicio legătură cu aceste trei proiecte de hotărâre. Problema RADET-ului este că de doi ani şi jumătate administratorul judiciar Rominsolv nu a venit cu o soluţie viabilă, problema RADET-ului este că nu se poate înţelege cu ELCEN şi cu Ministerul Energiei cum să rezolve datoriile, deci este total neadevărat că nevotarea acestor proiecte de hotărâre ar duce la falimentul RADET. De altfel, chiar admnistratorul ne-a spus acum câteva zile că nu se mai vorbeşte de un faliment al RADET. Bucureştenii nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură”.

De asemenea reprezentanţii USR au spus că au depus un proiect de hotărâre pentru constituirea unei comisii privind angajările fictive la compania municipală Tehnologia INformaţiei Bucureşti SA, în urma unor informaţii din presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri