Haos în deciziile autorităților. Comitetul pentru Situații de Urgență din București trebuie să schimbe decizia privind restricțiile

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență din București (CMBSU), din cadrul Prefecturii Capitalei, trebuie să se întrunească pentru a modifica decizia luată vineri seară privind restricțiile aplicate după rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori, deoarece nu mai este conformă cu Hotărârea de Guvern, care a fost modificată sâmbătă.

Șeful DSU, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a explicat, sâmbătă, după ședința Executivului, că decizia CMBSU ținea cont de Hotărârea de Guvern aflată în vigoare atunci, și, conform procedurii, la 48 de ore de la constatarea depășirii incidenței de 6 la mie Comitetul trebuia să se întrunească pentru a aplica măsurile respective.

După ce va fi publicată noua Hotărâre de Guvern în Monitorul Oficial, Comitetul Municipal se va întâlni într-o nouă ședință pentru a emite o nouă decizie conformă cu HG-ul, în contextul în care Capitala a trecut și de pragul de 7,5 la mia de locuitori, aflându-se la 8,28.

Raed Arafat a spus că în acest moment nu există planuri pentru restricții suplimentare în cazul localităților în care incidența răspândirii COVID-19 a trecut de 8 la mia de locuitori.

„Hotărârea CNSU a fost scoasă deja și se știa că urmează să se adopte. Predictibilitate pentru oameni și o informare că acest lucru urmează a fost făcută. Că nu s-a ținut ședința de Guvern ieri, ci azi, asta e alt lucru”, a explicat Arafat.

Capitala a înregistrat cea mai mare rată de infectare de la începutul pandemiei, de 8,28 de noi cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Vineri seara, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în urma depășirii ratei de infectare cu coronavirus de 6 cazuri la mia de locuitori, constatată joi, să aplice normele aflate în vigoare atunci, începând de duminică, 3 octombrie 2021.

Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern care include măsurile adoptate joi de CNSU pentru localitățile care au depășit rata de infectare de 6 cazuri noi la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Prin aceasta, masca devine obligatorie în spații publice, programul magazinelor se reduce până la ora 22:00 în weekend și în timpul întregii săptămâni când incidența trece de pragul de 7,5 la mie, restaurantele vor fi deschise la jumătate din capacitate pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală, nunțile și botezurile vor avea loc cu maxim 200 de invitați vaccinați sau trecuți prin boală, de la carantina de noapte în weekend sunt exceptați cei vaccinați iar școlile rămân deschise dacă nu sunt elevi bolnavi de Covid.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri