Hoții nu se tem de nimic. Zeci de mii de furturi din magazine, în România

Data publicării:
furturi

Aproape un sfert din furturile comise în România au loc în magazine şi nu sunt deloc puţine: zeci de mii sunt înregistrate anual. Hoţii nu se simt intimidaţi de nimic: nici de paznici, nici de camerele de supraveghere, nici măcar de pedepsele cu închisoare. Îndrăzneala merge până acolo încât fură în plină zi, chiar de sub nasul agenţilor de pază. Sociologii spun că s-a ajuns aici pentru că societatea actuală are o toleranţă excesivă pentru furt.

Ionuţ Rădulescu, agent de vânzări: Automat, când scoţi dispozitivul de încărcare al telefonului începe alarma. Putem opri alarma doar cu telecomanda care se află la unul dintre colegii mei. Aşa ne monitorizăm noi clienţii care vin să ridice comanda, în caz că există un furt în showroom-ul nostru sau în depozit, sau oriunde în afara incintei. Urmărim camerele, apelăm la înregistrare şi vedem ora exacta, ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Avem și pază 24 din 24.

Chiar dacă magazinele sunt împânzite cu sisteme de supraveghere, hoţii nu se tem. Fură direct de pe rafturi şi ascund prada, de cele mai multe ori, sub haine.

De exemplu, la începutul acestei săptămâni, un bărbat a furat un telefon direct de pe tejgheaua vânzătoarei, dintr-un magazin din Pipera. Alţii au intrat fără teamă în timpul nopţii, într-un magazin de electrocasnice. Şi nu sunt singurele exemple...

Ionuţ Rădulescu, agent de vânzări: S-a dat drept client. S-a dus la un produs, s-a uitat al el, l-a desfăcut, a scăpat de sistemul de alarmă cumva, pentru că nu a sunat alarma. A băgat produsul în buzunar si a plecat cu el, dar nu a apucat să plece mai departe de incintă pentru că s-a văzut pe camere.

Poliţiştii din Ilfov au prins săptămâna aceasta patru bărbaţi care furau din locuinţe şi magazine. La percheziţii, poliţiştii au găsit opt kilograme de ceasuri, bijuterii şi 8.000 de euro.

Sociologii explică această situație.

Gelu Duminică, sociolog: Societatea în care trăim este mult mai tolerantă cu hoții decât în alte societății și atunci apetența este mult mai mare. Nu uitați că suntem cam singura națiune care a transformat hoții în eroi naționali. Micul furtişag în România nu e văzut ca furt, ci e văzut ca o capacitate pe care individul o are, aceea de a se descurca.

Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt IPJ Ilfov: Pentru săvârșirea infracțiunii de furt, persoanele riscă închisoare de la 1 la 5 ani.

Anul trecut, în România, poliţiştii au anchetat peste 22 de mii de furturi din magazine. Mai bine de jumătate din bunuri au fost sustrase, fără probleme, direct de pe rafturi. În Capitală, această infracţiune reprezintă aproape 20% din totalul furturilor comise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri