IMPARŢIAL. Este supraimpozitarea bugetarilor soluţia pentru ieşirea din criză?

Data publicării:
25012013 20m 20turcan 20supraimpozitare-45840

Consultantul politic Valeriu Turcan consideră că ideea supraimpozitării acelei categorii de funcționari ai statului care câștigă peste aproximativ o mie de euro este una de sorginte comunistă și nu reprezintă o soluție pentru ieșirea din criză a țării.

Șeful Guvernului se gândește la supraimpozitarea bugetarilor care câștigă mai mult de 4.500 de lei. Suma ar putea fi un plus pentru bugetul de stat, dar ar putea stârni și unele proteste, a arătat gazda emisiunii, jurnalistul Luca Niculescu.

Valeriu Turcan: „Obiectivul nostru național trebuie să fie acela de a-i plăti tot mai bine”

Ideea în sine este comunistă, ceea ce nu înseamnă că domnul Ponta e comunist, nici vorbă. E un social-democrat în aparență, dar este un om de dreapta”, este de părere Valeiu Turcan.

Pe de altă parte, consultantul politic crede că impozitarea suplimetară a celor care lucrează pentru stat nu este soluția pentru ieșirea din criză. „Eu zic că, dimpotrivă, cei lucrează pentru stat, obiectivul nostru național trebuie să fie acela de a-i plăti tot mai bine. Nu poți să-i dai unui om o mie de euro și să te aștepți ca el să fiec corect, să semneze un contract de zece milioane de euro în numele statutului”, este de părere Valeriu Turcan.

„Poate ar trebui să ne gândim că această, dacă vreți, ipocrizie, în relația cu funcționarii statului – tot timpul i-am stors, i-am lovit, le-am cerut maximum, dar nu avem curajul să spunem că un om care semnează în numele statului contracte de jumătate de miliard este ilogic să câștige numai o mie de euro”, consideră valeriu Turcan.

Până la urmă trebuie să privim din punctul de vedere al eficienței. Eu nu cred că o astfel de măsură ar fi eficientă. Sunt de acord că există disparități majore, inclusiv în slarizarea bugetarilor, medicii câștigă mult prea puțin, dar cred că sunt oameni cu o responsabilitate foarte mare care își pun viața în pericol, sunt polițiști, sunt oameni de pe ambulanță, sunt medici, ei cred că ar merita să câștige și mai mult de 1.000, 1500, dacă statul... Problema fundamentală a statului este nu numărul mare de funcționari, asta e problema reală, că avem un milion, un milion și ceva de funcționari pe care încercăm să îi plătim pe fiecare la un nivel mediu, nu se poate, nu iese”, a afirmat Valeriu Turcan.

Noi ieșim din criză creînd locuri de muncă și atrăgând investiții, nu jupuindu-i pe bugetari, care oricum sunt prost plătiți în general”, a conchis consultantul politic.

Mircea Kivu: „Măsura asta izbește tocmai o parte a clasei de mijloc”

În România există o polarizare excesivă, toate datele statistice arată asta, chiar comparativ cu țările UE, a detaliat sociologul Mircea Kivu.

„Problema în Rmânia nu este că extreme sunt foarte îndepărate, ci că între extreme este o groapă, cu alte cuvinte, lipsește clasa de mijloc. Or, măsura asta izbește tocmai o parte a clasei de mijloc, acea parte a clasei de mijloc care lucrează în sectorul bugetar. Și eu cred că, tocmai de asta nu avem nevoie”, a explicat și sociologul Mircea Kivu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri