INHGA: Cod roșu de inundații 

Data publicării:
COD

Hidrologii au prelungit, joi, până la ora 12,00, Codul roșu de inundații instituit pe râul Crasna din județul Satu Mare. Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), între orele 2,00 și 12,00, ca urmare a propagării viiturilor formate în amonte se prelungește Codul Roșu pe râul Crasna, pe sector aval s.h. Craidorolț (sector îndiguit) din județul Satu Mare.

Fenomenele vizate de hidrologi sunt: creșteri de debite și niveluri cu depășirea Cotelor de Pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate în amonte. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice INHGA va actualiza prognoza hidrologică.

Atenționarea de Cod Roșu a fost transmisă către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A. și Administrațiile Bazinale de Ape: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș.

Aurel Ulici, purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare, a declarat că 20 de persoane au fost evacuate. „Ca urmare a depăşirii cotei de pericol pe râul Crasna, au fost evacuate 20 de persoane, dintre care 12 adulți, 7 copii la căminul cultural și o persoană imobilizată la pat fiind transportată la rude. A fost afectată o porțiune de 1500 metri liniari de dig, acesta fiind supraînălțat cu 6.500 de saci de nisip și diguri gonflabile. Nu au fost afectate locuințele. De aseară a început să crească volumul de apă. Din informațiile colegilor, nivelul apelor e în scădere. Dacă se va impune, vom interveni în continuare”, a declarat Aurel Ulici la Digi24, precizând că drumurile nu sunt blocate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri