Sari la conținut

Intrare gratis la Delfinariu contra cozonac și pâine

Zgribulite, păsările şi-au găsit loc pe lacul Tăbăcăriei, în stuf. Cum lacul a îngheţat, rămăsăseră fără pic de hrană.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanța: Dacă mai aveţi resturi de pâine sau cozonac de la Revelion, nu le aruncaţi! Sunt accesul dumneavoastră la biorezervaţie. În plus, păsările au nevoie de hrană. Lacul a îngheţat şi nu mai au acces la peşte.

Oamenii s-au mobilizat imediat şi, în ciuda gerului, au venit însoţiţi de copii să hrănească păsările.

Antonia a insistat ca părinţii ei să adune de la magazinul din cartier toată pâinea care nu s-a vândut.

- Am vrut să dau la animale.

- De mâncare?

- Daaa.

- Şi ce le-ai adus? Pâine?

- Pâine!

- Şi de unde ai adus tu pâinea asta?

- Am luat ce au aruncat.

De altfel, au fost mulţi cei care au făcut un tur pe la magazinele din oraş şi au strâns saci cu pâine uscată, care oricum ar fi ajuns la gunoi.

- De ce trebuie să hrăneşti tu păsările acuma?

- Ca să se menţină sănătoase şi ca să nu moară de foame.

Și adulții sunt încântați: „E o iniţiativă extraordinară. Cred că ar trebui extinsă, nu doar acuma, pe zilele astea mai geroase”.

- Ţi-e milă de ele?

- Da.

- Şi ce le-ai adus de mâncare?

- Morcov, porumb, pâine.

Hrănind atâtea păsări, copiilor li s-a făcut poftă.

„Nu, nu mânca! Arunc-o!”, i se spune Antoniei, care începuse să mănânce din pâinea uscată.

Raţele sălbatice, pelicanii, lebedele, găinuşele de baltă şi cormoranii din microrezervaţie trebuie să se lupte pentru fiecare felie de pâine sau de cozonac pentru că pescăruşii stau la pândă şi le fură mâncarea.

Cele două hectare din Lacul Tăbăcăriei ce aparţin microrezervaţiei găzduiesc, în fiecare iarnă, păsări care vin din Delta Dunării sau din alte părţi ale Dobrogei.

„Aceste demersuri ale noastre sunt, pe de o parte, să le fie mai bine păsărilor, animalelor în general, dar, pe de altă parte, să îi responsabilizăm în special pe cei mici”, spune Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. „Anul acesta am oferit intrare gratuită celor care vin cu mâncare la animale, fiindcă anul trecut au venit şi de mai multe ori pe săptămână”, a explicat Adrian Bâlbă.

Cei din conducerea complexului îi roagă, însă, pe oameni, să le aducă păsărilor doar cozonaci şi pâine, pentru că alte alimente le-ar putea face rău.

Pe aceeași temă