ISU revine cu precizări după ce 2 turiști au fost urmăriți de urs în Sinaia. „Echipajul SMURD care a intervenit nu cunoaște engleza"

Data actualizării: Data publicării:
Ambulanță SMURD rosie cu numar 112 alb
Ambulanță SMURD Foto: ISU

Autoritățile au transmis unele precizări despre incidentul în care doi turiști ucrainei ar fi fost atacați de o ursoaică în zona Castelului Peleș din Sinaia. ISU susține că apelul la 112 a fost făcut inițial de un prieten al celor doi și ulterior de la unul dintre turiști, care făcea referire „la două persoane care sângerează la mână”. Însă echipajul SMURD care s-a prezentat nu cunoaște limba engleză pentru a comunica cu ei.

„Aseară, în jurul orei 18:19, în urma unui apel la 112, dispeceratul comun a fost anunțat referitor la un incident în urma căruia 2 turiști din Ucraina au fost atacați de un urs în zona Castelul Peleș.

Apelul a venit din București de la un prieten al celor doi turiști. Ulterior, la ora 18:22 un alt apel a venit de această dată de la unul dintre cei doi turiști care făcea referire «la două persoane care sângerează la mână».

Imediat, conform procedurii în care sunt implicate animale sălbatice a fost inițiat un mesaj RO-Alert de avertizare a populației din perimetrul Castelului.

La fața locului a fost mobilizată o ambulanță SMURD care a acționat pentru acordarea primului ajutor celor doi turiști. Menționăm că echipajul nu este cunoscător de limba engleză și nu a reușit să comunice cu cei doi, astfel încât nu au fost obținute informații suplimentare despre incident.

Ulterior, turiștii au fost predați unui echipaj de la SAJ”, transmite ISU Prahova.

Şi Serviciul de Ambulanţă Prahova a venit cu explicaţii în acest caz, conform Agerpres.

„În data de 4 decembrie, ora 18,19, s-a primit prin 112 un apel pentru 2 persoane atacate de urs în zona Castelului Peleş din Sinaia. La locul solicitării au fost trimise un echipaj de prim ajutor de la ISU Prahova şi un echipaj medical al SAJ Prahova. Echipajul de prim ajutor a ajuns primul la locul intervenţiei şi a preluat o femeie de 32 de ani şi un bărbat de 28 ani - cetăţeni ucraineni. La preluare, de către echipajul SAJ Prahova, plăgile pacienţilor erau deja toaletate şi pansate de echipajul de prim ajutor”, informează SAJ.

În urma evaluării, s-a luat decizia de a transporta ambii pacienţi la Spitalul Judeţean Ploieşti pentru tratament de specialitate.

„Pe timpul transportului către spital, asistenta medicală a reuşit să comunice telefonic cu un prieten al pacienţilor care le-a tradus faptul că cei doi pacienţi au fost urmăriţi de un urs, iar plăgile au apărut în urma încercării de a sări un gard metalic”, mai arată sursa citată.

Vlad Oprea, primarul din Sinaia, a spus, sâmbătă seara, că a vorbit cu unul dintre turiști și acesta i-a povestit că ursoaica și puiul ei s-au speriat de petardele aruncate de alți oameni.  Ursoaica a încercat să-și apere puiul și a început să alerge spre turiștii, moment în care cei doi au reușit să sară un gard și s-au rănit în sârma ghimpată.

Citește și Tanczos Barna: Localitățile unde prezența urșilor a devenit o obișnuință vor deveni sigure doar în când vom termina cu inconștiența

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri