Sari la conținut
News Alert

L. Orban: OUG privind militarii e o cârpeală, o frecţie la picior de lemn

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că OUG privind pensiile militare nu rezolvă problemele din sistem, permiţând în continuare venituri disproporţionate pentru generali sau chestori care îşi "aranjează" salarii mari, pentru a beneficia de pensii mărite, fiind de părere că aceste pensii speciale ar trebui acordate doar combatanţilor, nu tuturor categoriilor.

"PNL este singurul partid care s-a pronunţat împotriva pensiilor speciale şi a susţinut că principul de bază trebuie să fie principiul contributivităţii. Trebuie să existe dreptate între pensionari, fiecare să beneficieze de o pensie care să depindă de contribuţia pe care a virat-o le bugetul de pensii de-a lungul perioadei în care a fost activ. Din păcate, după plecarea PNL de la guvernare, în 2014, şi rămânarea PSD cu Oprea şi alţi tovarăşi de drum, a început un adevărat dezmăţ", a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă la Focşani.

El afirmă că susţine eliminarea acestor pensii speciale, criticând şi măsurile luate de Guvern faţă de pensiile militarilor.

"Noi am susţinut restrângerea aplicabilităţii acestor pensii doar pentru cei care efectiv sunt militari combatanţi, nu extinderea acestor pensii speciale şi către poliţişti, şi către alte categorii asimilate angajaţilor cu haină militară. Nu s-a ţinut cont de punctul nostru de vedere. PSD a dat pensii speciale, iar acum văd că PSD ia o parte din pensiile speciale, fiind departe de a face dreptate în sistem", a precizat Orban.

Liderul PNL spune că Ordonanţa nu rezolvă problemele din sistemul de pensii. "Este o cârpeală la un pantalon găurit. (...) Orice pensionar militar poate să atace Ordonanţa dată de Guvern, care plafonează. E o frecţie la picior de lemn, plafonează pensia la nivelul salariul brut. Dacă un general sau un chestor şef îşi aranjează, cu sporuri, un salariu de 15.000 sau 18.000 lei, înseamnă că va avea şi pensia de 18.000 lei sau de 20.000 lei. Ce-ai făcut?", a afirmat el, citat de News.ro.