Microbuzele școlare în pană de motorină. 100 de elevi nu mai au cu ce să ajungă la cursuri

Data publicării:
autobuz

Şcoala a rămas fără bani pentru combustibil, din cel mai birocratic motiv cu putinţă: aşezarea e mare ca suprafaţă, iar elevii locuiesc departe unii de alţii. Însă alocaţia de motorină e fixă şi nu ţine cont de distanţe, aşa că rezervoarele maşinilor s-au golit.

Florian este elev în clasa a treia la şcoala din Fârtăţeşti, însă nu a mai dat pe la ore de pe 23 octombrie. Zile în şir, microbuzul şcolar s-a lăsat aşteptat. În cele din urmă, băiatul şi-a luat inima-n dinţi şi a plecat pe jos, șase kilometri.

Alţi 90 de elevi în schimb n-au cum ajunge la ore nici măcar pe jos: ei locuiesc prea departe de şcoală.

Acum, cele două şcoli şi grădiniţa din localitate stau pustii.

Şcoala nu mai are bani de combustibil pentru microbuzele elevilor. Fondurile sunt alocate în funcţie de numărul elevilor transportaţi, şi nu în funcţie de distanţele parcurse. Comuna Fârtăţeşti are 20 de sate, iar cele trei microbuze au de mers cîte 600 de kilometri zilnic.

„Îi mai transportăm şi noi, cadrele didactice, cât putem. Am fost la Inspectoratul Şcolar şi Consiliul Judeţean de mai multe ori. Conturile primăriei Fârtăţeşti sunt blocate”, spune Viorel Călina, directorul şcolii din Fârtăţeşti.

„Am mai luat pe datorie de la diferite firme motorină. Pe anul 2013 s-au alocat foarte puţini bani pentru cheltuielile celor două şcoli”, afirmă Nicolae Voicescu, primarul comunei Fârtăţeşti.

50.000 de lei costă în fiecare an transportul elevilor din comună, adică jumătate din bugetul alocat celor două şcoli. Au aflat de problemă şi reprezentanţii inspectoratului şcolar.

„Varianta să se aloce autobuze cu un număr mai mare de locuri cred că ar fi una bună”, susține Izabela Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Vâlcea.

Numai că asemenea maşini nu are nici inspectoratul, şi nici ministerul. Şi în alte zeci de comune din toată ţara, mii de elevi navetişti merg la şcoală pe jos sau înghesuiţi în microbuze. Maşinile alocate de stat fie sunt prea puţine, fie sunt prea vechi şi se strică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri