Sari la conținut

O fostă centrală termică din Oradea va fi transformată în parc industrial

A doua centrală termică a Oradei a fost inaugurată în anii '80. În 2002, tot personalul a fost disponibilizat, iar CET II a fost închis. Pus în conservare, uriașul complex energetic s-a degradat an după an. Ministerul Finanțelor a încercat să vândă terenul de 140 de hectare al centralei, pe care se aflau clădirile centralei şi uriașe depozite de cenușă. Primăria Oradea a încercat să intre în posesia terenului şi să construiască în zonă al patrulea parc industrial al oraşului. În cele din urmă, o asociere de firme a cumpărat complexul la prețul de 6,6 milioane de euro.

„A fost cumva o surpriză placută că acei proprietari să păstreze destinația de parc industrial pe care autoritatea locală a gândit-o,” spune Eduard Florea, managerul public al municipiului Oradea.

„Este nevoie de locuri de muncă, deci un parc industrial este binevenit în Oradea,” zice un localnic.

Autorităţile confirmă că parcurile industriale ale Oradei, întinse pe 220 de hectare, sunt o investiţie profitabilă. Trei mii de oameni lucrează în aceste zone, iar numărul lor va ajunge la 7 mii până în 2020.

„Numai din cote defalcate din impozitul pe venitul salariaților, municipiul Oradea va încasa peste un milion de euro pe an,” explică Delia Ungur, managerul parcurilor industriale din Oradea.

Primăria vrea ca firmele care au cumpărat fostul CET II să ecologizeze depozitul de cenuşă întins pe mai bine de 90 de hectare.

Importanța operațiunii de ecologizare reiese din necesitatea asigurării unui climat sănătos populației, din necesitatea evitării poluării mediului precum și datorită obligațiilor asumate de Romania la data intrării în Uniunea Europeană,” declară Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.

Noii proprietari ai fostei centrale au obligaţia să ecologizeze haldele de cenuşă până la sfârşitul lui 2018. Parcul industrial va fi complet funcţional până în 2021.  

Pe aceeași temă