Oamenii își taie pe ascuns porcii, la miezul nopții, în focarele de pestă porcină. Cât de mari sunt riscurile

Data actualizării: Data publicării:
femeie porc buzau

Pesta porcină a mutat Ignatul la început de toamnă! În cele mai recente focare de boală, localnicii ignoră interdicţiile şi taie animalele ca să nu vină veterinarii să le omoare şi să rămână în pagubă. Grav este că sacrifică şi porci care ar putea fi contaminaţi. Oamenii şi-au umplut frigiderele fără să ştie că virusul rezistă la temperaturi mici şi nu piere nici când carnea este gătită sau afumată. Aşa că ar putea să răspândească molima care a ajuns în aproape 800 de locuri dintr-un sfert de ţară.

Să-mi lase purceşorul meu, să-l tăiem până la Crăciun. Să mâncăm şi noi carne ca lumea. Că n-am luat o îngheţată, nu ne-am luat. Am pus ultimii bani pe el, să mănânce. Și acum cică să-l ia să-l omoare... Cum să-l omoare, dom-ne! Să-mi omoare mie porcul? Cum să-l împuşte? Că murim şi noi. Facem infarct aici”, este reacția unei femei din localitatea Pănătău.

Pe uliţa principală, la Pănătău, la doar o oră de Buzău, numai două familii mai au porci. De duminică, atunci când s-a depistat pesta, majoritatea localnicilor au sacrificat animalele şi au dat iama în magazine la Buzău. Au cumpărat lăzi frigorifice ca să aibă unde păstra carnea godacilor, chiar dacă nu sunt siguri că sunt sănătoşi.

-I-a tăiat noaptea, la 12 noaptea.

-N-a mai rămas un porc. Ca să nu-i ia. Că se auzea că e vorba să-i ia pe toţi.

În alt focar, la Lunca-Buzău, sunt semne că pesta a ajuns şi acolo. Uliţa este plină de var, cum cer normele sanitare.

Casa unde s-a descoperit virusul are afiş lipit pe poartă. Vecinii nu au nici afiş, nici porci. De frică să nu îi piardă, i-au tăiat.

- Toată lumea i-a tăiat pe aici... Ca la puşcărie! Într-o oră şi ceva a trebuit să fii gata cu el.

Grav este că cei care taie porci fără să ştie dacă nu cumva sunt contaminaţi riscă să împrăştie boala şi mai mult.

Localnicii din focarele de pestă nu au voie să taie porci. Dar foamea bate legea uneori. Primarii ştiu şi ridică din umeri.

Gheorghe Ivan - viceprimar Pătârlagele Buzău: După zarva care a fost, fiecare a acţionat ca cetăţean, de frică... a acţionat cum l-a dus capul.

Reporter: Cetăţenii au voie să-şi taie porcii, acum?

Gheorghe Ivan - viceprimar Pătârlagele Buzău: Momentan, nu!

Reporter: Şi cei care şi i-au tăiat?

Gheorghe Ivan - viceprimar Pătârlagele Buzău: Cei care şi i-au tăiat... i-au tăiat.

Virusul pestei a fost adus în judeţul Buzău de un cadou contaminat. Un localnic a adus carne din Tulcea, dintr-o zonă infestată. De aceea poliţistii verifică acum bagajele şi portbagajele celor care ies din localitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri