ONG-ul american World Central Kitchen își suspendă operațiunile în Gaza după ce 7 angajați au fost uciși într-un raid aerian

Data publicării:
Middle East News - April 2, 2024
Echipa WCK se deplasa într-un convoi compus din 'două maşini blindate cu logoul WCK şi un vehicul uşor'. Sursa foto: Profimedia Images

Organizaţia neguvernamentală World Central Kitchen (WCK) a anunţat marţi, după ce şapte dintre angajaţii săi au fost ucişi într-o lovitură aeriană în Gaza, că a decis suspendarea activităţilor sale în regiune, informează AFP, preluată de Agerpres.

'World Central Kitchen este devastată să confirme că şapte membri ai echipei noastre au fost ucişi în Gaza într-o lovitură a IDF', forţele armate israeliene, a declarat ONG-ul cu sediul în SUA, într-un comunicat.

Printre victime se află cetăţeni 'din Australia, Polonia, Regatul Unit, un cetăţean cu dublă naţionalitate americană şi canadiană, şi o persoană palestiniană', a precizat WCK.

Organizaţia a mai anunţat că a decis să îşi 'suspende operaţiunile în regiune'.

De la declanşarea războiului în octombrie, World Central Kitchen a participat la operaţiuni de asistenţă, mai ales oferindu-le mese locuitorilor înfometaţi ai Gazei.

WCK este una din cele două organizaţii neguvernamentale care participă activ la aducerea de ajutoare în Gaza cu vaporul din Cipru, şi a luat parte de asemenea la construirea unui ponton temporar unde să acosteze navele cu alimente.

Organizaţia a afirmat că, în momentul loviturii, echipa sa se deplasa într-un convoi compus din 'două maşini blindate cu logoul WCK şi un vehicul uşor'.

'În pofida coordonării mişcărilor cu IDF, convoiul a fost lovit în timp ce părăsea depozitul din Deir al-Balah, unde echipa descărcase peste 100 tone de ajutor alimentar umanitar adus în Gaza pe cale maritimă', a precizat organizaţia în comunicat.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a condamnat marţi dimineaţa lovitura aeriană a forţelor armate israeliene în Gaza, în care şi-au pierdut viaţa şapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen, inclusiv patru străini, şi a apreciat că ştirea confirmă "politica de asasinate sistematice" a Israelului, conform EFE.

"Această crimă confirmă faptul că ocupaţia continuă să insiste în politica sa de crime sistematice împotriva civililor fără apărare şi împotriva echipelor internaţionale de ajutor şi a organizaţiilor umanitare", a transmis gruparea într-un comunicat.

Armata israeliană a declarat la rândul său, tot într-un comunicat, "că efectuează o analiză amănunţită la cel mai înalt nivel pentru a înţelege circumstanţele acestui tragic incident" şi a reiterat că a lucrat "îndeaproape" cu WCK.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri