Peste 60% dintre angajatori nu vor să lucreze cu tinerii de la sate

Data publicării:
tineri tanara job 5311724-Mediafax Foto-Silviu Matei

Pe de altă parte, peste 60% dintre angajatori nici nu vor să audă de tinerii de la sat, arată un studiu cerut de Ministerul Muncii. Sunt considerati lipsiți de interes și leneși.

Mai mult de jumătate dintre gospodăriile în care locuiesc tinerii de la ţară sunt cufundate în sărăcie, spune o cercetare finanţată din bani europeni. Deşi agricultura e singura şansă pentru tinerii între 19 şi 35 de ani, incluşi în acest studiu, doar 5% dintre ei obţin venituri din munca în agricultură.

Deşi tineri fără loc de muncă din șapte judete au învăţat o meserie pe banii veniţi de la Bruxelles, doar o parte dintre ei au reuşit să se angajeze. Posturile ocupate au fost de ospătari, operatori de cablaje sau electricieni.

„Am calificat 170 de tineri şi am angajat 20% dintre ei. Şi tinerii aleg să nu lucreze, pentru că salariile oferite nu le acoperă nevoile, inclusiv cea de transport. Preferă să se complacă în agricultura de subzistenţă sau să emigreze, decât să lucreze pe salariul minim pe economie în ţara noastră”, explică șefa unei firme de recrutare.

Angajatorii se plâng şi ei de lipsa de interes a şomerilor, însă recunosc că le este greu să îşi mute afacerile în sate doar pentru a atrage forţa de muncă de acolo.

„Din 10 telefoane, dacă se prezintă unul. Şi acela fără mare interes. Deci pur şi simplu nu au interes să muncească”, a subliniat Florenţa Nuia, director service auto.

Doar 46% dintre tinerii de la ţară spun că au căutat serviciu în ultimul an. 11% dintre acestia muncesc, dar fără forme legale. Cele mai multe joburi oferite de angajatori sunt în industrie, depozitare şi comerţ, însă în cele mai multe cazuri tinerii nu au nicio calificare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri