Plafonarea prețurilor se prelungește, pe listă intră cozonacul, uleiul, carnea tocată și alte alimente. Ciolacu: Măsura a avut efect

Data actualizării: Data publicării:
Galantar de carne
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Plafonarea prețurilor unor produse ar urma să se prelungească pentru încă trei luni, iar pe listă se vor adăuga mai multe produse, în special cele folosite pentru preparatele de sărbători.

ACTUALIZARE 12.10 "Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când – știm cu toții -  cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21.

Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici.

Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii", a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Știrea inițială:

Guvernul adoptă astăzi ordonanța de urgență în acest sens, cu toate că oficialii FMI  au atras atenția că plafonarea prețurilor unor produse va atrage mereu creșterea prețurilor altor produse.  

Astfel, se extinde această listă de produse al căror adaos comercial va fi plafonat și va fi adăugat și cozonacul printre ele. Alte noi produse adăugate pe lista alimentelor plafonate: carnea tocată, orezul, bulionul de roșii, usturoiul, cozonacul, margarină, drojdie, smântână și perele.

OUG adoptată azi mai vine cu câteva măsuri, precum și de un adaos limitat în cazul anumitor produse importate, în special cele la vrac. Aici adaosul comercial va fi plafonat la 5%. Vorbim de făină, ulei, carnea tocată de vită sau cea de pui - care nu mai necesită procesarea în abator. 

Rămâne de văzut ce efecte va avea această ordonanță, pentru că până acum oamenii nu au simțit atât de mult ieftinirile deoarece s-au redus prețurile în principal la legumele și fructele de sezon. La lactate sau alte produs de bază, ieftinirile au fost de doar câteva procente.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri