Prima casă, mai scumpă. Românii vor putea lua credite doar în lei, mai scumpe decât cele în euro

Data publicării:
prima casa

94.000 de familii au reuşit să-şi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă, în cei patru ani de când funcţionează. Din cauza costurilor mari pentru împrumuturile în lei, peste 93% dintre ei au ales să ia creditele în euro. Numai în acest an, 13.000 de români au obţinut un credit garantat de stat.

Guvernul a suplimentat fondurile, dar a pus condiţii: cine vrea un credit garantat de stat şi cu un avans de numai 5% se va împrumuta doar în lei, nu şi în euro.

„O să vedem ce aduce acest experiment. S-ar putea să ducă la ceva ieftiniri ale creditului în general, o să vedem scăzând dobânzile la credite, o să vedem poate întâmplându-se şi alte lucruri”, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Deocamdată, creditele în lei sunt mai scumpe şi, deci, mai greu de accesat. De exemplu, cu un venit de 2.800 de lei pe lună, un român putea împrumuta aproape 60.000 de euro. Obligat să acceseze un credit în lei, acesta va primi de la bancă mai puţini bani - doar puţin peste 203.000 de lei, adică în jur de 46.000 de euro. Acest lucru va aduce o migrare de la apartamente cu două camere către garsoniere şi de la locuinţe noi către cele vechi, spun specialiştii.

Cine nu vrea să renunţe la confort va trebui să plătească rate mai mari. Astfel, la un credit de 57.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata este de 386 de euro - echivalentul în lei - dacă împrumutul este luat în moneda naţională. Pentru acelaşi credit luat în euro, rată lunară este cu 90 de euro mai mică.

Prima Casă în euro

valoare credit - 57.000 de euro

dobândă - 4,81%

durată - 30 de ani

rată lunară - 279 euro

sursa: Bayer Credit

Prima Casă în lei

valoare credit - 256.500 de lei

durată - 30 de ani

dobândă - 7,26%

rată lunară - 1.639 lei

sursa: Bayer Credit

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri