Sari la conținut

Principele Radu, la 100 de ani de la moartea Regelui Carol I: „Puterea unei societăți nu stă doar în politică, destinul unei națiuni nu este scris doar de conducătorii ei”

La evenimentul organizat de Academia Română au participat din partea Casei Regale, Alteţa sa Regală Principele Radu al României şi Alteţa sa Prinţul Nicolae.

Sesiunea este însoţită de o expoziţie organizată de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, expoziţie care cuprinde fotografii originale, semnate de mari fotografi care au lucrat în România, precum Carol Popp de Szathmari, Franz Duschek tatăl şi fiul, Franz Mandy şi alţi fotografi prestigioşi, care au ilustrat domnia Regelui Carol I. 

„Regele Carol I a fost întemeietorul Statului român modern, tot așa cum 10 Mai este ziua de naștere a statului european, independent și suveran, cu numele de România. Regele Carol a fost deschizător de drumuri, vizionar și un om de acțiune. El a înfăptuit, timp de 48 de ani, una dintre cele mai durabile dezvoltări din istoria noastră, fondând instituții vitale, dând contur identității noastre și statornicind securitatea națională”, a spus în discursul său Principele Radu al României. 

În cuvântul rostit, în numele Familiei Regale, la sesiunea omagială a Academiei Române, cu ocazia comemorării centenarului morții Regelui Carol I, acesta a arătat cum se poate face evaluarea domniei lui Carol I.

Evaluarea domniei lui Carol I se poate face simplu: dacă luăm criteriile de bază ale Uniunii Europene și NATO vom vedea că, în ciuda limitărilor vremii, Carol apare surprinzător de contemporan cu noi: fondator de instituții de bază ale Statului, promotor al profesionalismului în politică, societate și economie, strateg și reformator al Forțelor armate, încurajator al puterii soft (educație, cultură, politică externă, tradiții, specific național), voce europeană prin excelență, puterea exemplului personal, creator de proiecte civice, întăritor al suveranității în paralel cu adaptarea la jocul regional, participant cu trupe la alianțe militare continentale. 

Familia Regală duce mai departe legământul european, democratic și constituțional al Regelui Carol I, contribuind la consolidarea statului și reprezentând simbolic națiunea, încurajând tradițiile și sprijinind educația și cultura noastră, susținând binefacerile deschiderilor democratice, ale globalizării, adâncind legăturile României cu Europa, promovând libertățile și drepturile omului, încurajând comunicarea și inițiativa individuală”.

Principele Radu: „Puterea unei societăți nu stă doar în politică”

„Puterea unei societăți nu stă doar în politică, destinul unei națiuni nu este scris doar de conducătorii ei, iar devenirea societății nu este creionată doar de mințile care-o luminează. În momentul în care românii, după câteva decenii de întuneric, au înţeles că patriotismul se măsoară în infrastructură, că rolul de model este tot atât de necesar ca şi parlamentarismul, că puterea exemplului personal este tot atât de valoroasă ca şi prosperitatea, când au simţit pe pielea lor că legitimitatea dată de voturi nu înlocuieşte mândria și nici competența, când au intuit că abilitatea politică nu poate suplini loialitatea, atunci românii de astăzi au declarat pe Carol I al doilea mare român al tuturor timpurilor. Tot ei, românii de astăzi, au cerut în număr de aproape jumătate de million punerea statuii regelui lor la locul ei”, a mai spus Pricipele Radu.

„Este suficient să te uiţi la statuia Regelui Carol, ca să înţelegi că se poate construi o Românie curată”

„Este suficient să te uiţi la statuia Regelui Carol și la Biblioteca sa, aşa cum arată ele astăzi în Piața Palatului Regal, ca să înţelegi că se poate construi o Românie curată, dar prosperă, delicată, dar bine dotată instituţional, paşnică, dar energică, elegantă, dar pragmatică, frumoasă, dar puternică”.