Prințul Charles a vizitat Muzeul Satului și s-a întâlnit cu Sorin Grindeanu

Data publicării:
170330_CHARLES_MUZEUL_SATULUI_08_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Prinţul Charles a vizitat, joi, timp de aproximativ o oră şi un sfert, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a plecat cu mai multe cadouri, între care o pereche de opinci din piele de viţel şi o cruce sculptată de mână, dar şi o vâslă de la Ivan Patzaichin. La scurt timp , prințul s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu cu care a discutat despre românca rănită în atentatul de la Londra de săptămâna trecută, despre românii din Marea Britanie şi despre cooperarea foarte bună între autorităţile celor două state.

 

170330_CHARLES_MUZEUL_SATULUI_06_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
170330_CHARLES_MUZEUL_SATULUI_06_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

FOTO: Inquam Photos /Octav Ganea / George Călin

Alteţa Sa Regală a primit o ladă de zestre în miniatură şi un borcan de miere, dar şi o vâslă, de la Ivan Patzaichin, care a spus că prinţul şi-a exprimat regretul că nu a ajuns încă în Delta Dunării.

”Prinţul ştie foarte multe lucruri despre Delta Dunării, dar încă nu a reuşit să ajungă, sperăm să se întâmple asta cât de curând, mai ales că i-am spus că are pregătită o lotcă făcută special pentru el”, a povestit Ivan Patzaichin pentru News.ro.

La Muzeul Satului, Prinţul Charles a fost întâmpinat de directoarea muzeului, Paula Popoiu, şi de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

Prima oprire a Prinţului de Wales a fost la casa tătărască de pe Aleea Minorităţilor din Satul Nou amenajat în muzeu. El s-a oprit la biserica din Dragomireşti, unde Gelu Voicu şi Taraful din Teleorman şi dansatorii ansamblului Bornaşul din Alexandria au interpretat şi dansat Căluşul. Profitând de moment, prinţul Charles s-a prins în hora mare a dansului tradiţional. 

S-a arătat foarte interesat de tehnica încondeierii ouălelor a meşterilor artizani din Bucovina, a urmărit cum sunt pictate icoane pe lemn şi piatră,  iar la casa Chiojda din Buzău a urcat în pridvor, a admirat ţesăturile şi scoarţele expuse, fiind întâmpinat de reprezentanţi ai fundaţiei care îi poartă numele.

A fost invitat să guste câteva produse tradiţionale la hanul La Barieră. Acolo, el a băut limonadă şi a fost servit cu plăcintă dobrogeană pe care a primit-o la pachet.

Premierul Sorin Grindeanu l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe Prinţul Charles al Marii Britanii, aflat în cea de-a doua vizită oficială în România.

Alteţa Sa Regală a vorbit cu premierul despre românca rănită în atentatul de la Londra de săptămâna trecută la care a fost imediat după atac, însă nu a putut s-o viziteze din cauza strării grave în care se afla, afirmând că ”toate gândurile bune şi rugăciunile se îndreaptă către ea”, potrivit unor surse guvernamentale, notează News.ro.

Totodată, cei doi au discutat şi despre Brexit, dar nu în mod direct şi despre românii din Marea Britanie arătându-se impresionat că sunt atît de mulţi acolo, dar şi despre ”colaborarea foarte bună dintre autorităţi”.

Prinţul Charles i-a spus premierului că în ultimii 20 de ani a existat un singur an când nu a venit în România.

Premierul României i-a făcut cadou Prinţului de Wales un stilou făcut în România.

Şi preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Prinţul Charles, pe care şeful statului l-a decorat miercuri seara, transmiţându-i că reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit.

Aceasta este cea de-a doua vizită oficială în România a Prinţului Charles, din 1998 şi până în prezent.

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Turneul european pe care Prinţul de Wales îl începe miercuri include şi vizite în Italia şi la Vatican, în perioada 31 martie - 5 aprilie, apoi o vizită în Austria, la Viena, în perioada 5-6 aprilie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri