Sari la conținut

Proiect unic în România. Tabără inspirată de serialul MASH pentru studenţii la medicină

Nu au mers într-o zonă de război, ca în film, ci pe platoul Glăvoi din Munţii Apuseni. Acolo au făcut cursuri de salvare în situaţii de urgenţă şi de supravieţuire în condiţii extreme.

După aproape o săptămână în care au învăţat ce înseamnă intervenţia medicală de urgenţă pe munte, 60 de studenţi au asistat la o demonstraţie făcută de salvamontiştii din Bihor. „Mi se pare o experienţă inedită, o experienţă din care putem afla lucruri noi şi care ne scoate din zona de confort”, a spus un student. „Nu mulţi au tăria de caracter ca să ducă stresul şi toată responsabilitatea, trebuie cineva să poată reacţiona cu sânge rece, sunt mulţi care s-ar panica”, a spus o altă studentă.

Tabăra MASH a fost inspirată de serialul cu acelaşi nume, a cărui acţiune se petrecea într-o tabără medicală, în timpul războiului din Coreea. Studenţii învaţă să salveze vieţi în condiţii dificile.

„Acţiunile de salvare sunt prin definiţie dificile deoarece implică resurse umane şi materiale importante, cele două trebuind să funcţioneze ireproşabil pentru ca victima să poată să fie salvată în timp util, rapid şi în siguranţă de către salvatori”, a declarat Lucian Nistor, directorul tehnic al Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor.

„Poate obiectivul cel mai important pe care ni l-am propus este să le creem condiţii să-şi testeze diferite limite, de fapt laitmotivul acestei tabere a fost descoperirea limitelor”, a declarat Hadrian Borcea, organizatorul taberei MASH, coordonator al SMURD Bihor. La finalul taberei, cei 60 de participanţi vor parcurge un traseu cu probe, în care trebuie să aplice tot ceea ce au învăţat teoretic şi practic în aceste zile. Proiectul este unicul de acest gen din ţară şi a ajuns, anul acesta, la ediţia cu numărul 20.