Reacția purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei după distribuirea masivă a imaginilor cu violențele din Paris

Data actualizării: Data publicării:
marius militaru

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a explicat pe Facebook de ce a ales să nu distribuie imagini cu violențele de la Paris, așa cum au făcut mulți internauți din România.

marius militaru
Marius Militaru a reacționat pe Facebook

Am ales să NU distribui imagini cu violențele de la Paris. În ultimele zile am primit multe mesaje prin care sunt îndemnat să distribui și eu imagini cu violențele din Franța. Următorul mesaj nu conține poze și asta s-ar putea să-l facă nefrecventabil sau neinteresant în contextul în care, în aceste zile în inima Europei, la Paris, au loc manifestații publice violente între protestatari și jandarmii francezi. „Postează și tu, arată cum este și la alții” sau „feriți-vă, veți păți la fel ca jandarmii francezi” și alte asemenea mesaje, a căror violență, fie ea și de limbaj, nu poate fi reprodusă. Cred că ar fi greșit în egală măsură să demonizăm sau să idealizăm ceea ce se întâmplă acum în Franța”, a apreciat Marius Militaru.

Și de o parte, și de cealaltă, cultivarea compulsivă a violenței ca mijloc de afirmare și exprimare a libertății de expresie este obositoare și contraproductivă. Nu-i o soluție! Nu-i o soluție să încerci să împarți oamenii în tabere ireconciliabile, să folosești imaginile cu violențe pentru a justifica într-un sens sau altul...viitoare atitudini, de nicio parte. Observ că există voci care tranzacționează foarte lejer astfel de imagini care nu fac altceva decât să învrăjbească. Eu am ales să NU distribui asemenea imagini”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Poliţia din Paris a folosit gaze lacrimogene, sâmbătă, pentru a-i dispersa pe manifestanţii care au demonstrat pentru a doua săptămână consecutiv faţă de creşterea preţurilor la carburanţi. Totuși, mobilizarea la nivel național a fost mai slabă decât săptămâna trecută, când s-au înregistrat și victime.

În august însă, în contextul în care se înmulțeau constant plângerile penale depuse împotriva forțelor de ordine și acuzațiile de brutalitate, ca urmare a modul în care jandarmii au intervenit la mitingul de pe 10 august, Jandarmeria Română a publicat pe pagina de Facebook un colaj prin care să convingă că și în alte țări s-ar interveni la fel.  Numai că aceleași imagini au fost publicate de postul de televiziune Russia Today.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri