Sari la conținut

Românii, mari amatori de lucruri la mâna a doua. Modă sau necesitate?

„Uite, aici avem sacouri și gecuțe, sunt și de toamnă, și de primăvară, aici avem bluzițe mai groase, mai de toamnă, aici tricouri, cămășuțe, poșete” - își prezintă marfa una dintre participantele la târg.

Fiecare vânzător venit la Yard-Sale, un târg de chilipiruri organizat în curtea unei cafenele din centrul Capitalei, îşi prezintă cum poate mai bine marfa. Acest stil de comerț ambulant, de inspiraţie americană, a prins foarte bine şi la noi în ţară.

„Eu caut lucrurile mai neobișnuite pe care nu pot să le găsesc în mall-uri, în boutiquri simple și caut ceva așa, mai neobișnuit”, explică o tânără.

„Sunt piese speciale pe care nu prea le găsești în altă parte și sunt mai personale”, spune o alta.

Vânzătorii sunt acceptați la târg doar dacă vin cu propriile haine sau obiecte. Nu au voie să comercializeze lucruri noi, la suprapreț.

Este o ocazie de socializare fantastică, plus că îți poți reînnoi garderoba foarte ușor și foarte ieftin și cu lucruri care sunt cu totul și cu totul deosebite”, spune Daniela Drăghici, expozantă.

De fiecare dată când vine cineva și pune mâna pe un obiect îi spui vai, acela l-am purtat la prima întâlnire, acela l-am purtat la bal, la absolvire, da, lucrurile au și o încărcătură emoțională și ți-e mai drag când vezi că cineve le cumpără și îi place ce a cumpărat”, arată Lia Marinescu, o altă expozantă.

Ideea a pornit acum doi ani și jumătate, a fost ideea prietenei mele care s-a mutat și și-a dat seama că are foarte multe haine și e momentul să recicleze”, spune Anca Mănescu, unul dintre organizatorii târgului.

Vânzarea de „nimicuri” în forme organizate este o modă nouă, însă românii sunt deja obişnuiţi cu comerţul de vechituri la colţul străzii.

În timpul liber, Constantin Balea vinde cărți poștale, fotografii sau almanahuri vechi direct pe trotuar.

Sunt anumiți colecționari care le caută, bine, sub prețul pieței, mult sub prețul pieței, de exemplu, o vedere veche ajunge între 50 de lei și 80 de lei, dar noi le dăm la 15-20. Dacă nu încerci, nu câștigi”, spune Constantin Balea.

„Tot ce nu îți trebuie la mine găsești”, se laudă un alt comerciant.

E un microb, de mic copil târgurile mi-au fost în sânge, veneam acasă cu buzunarele pline de șuruburi și piulițe luate din târg. Am venit ca să mă uit și eu prin târg și am luat un ghiozdănel nou pentru un nepot care se duce acum la grădiniță”, spune un bărbat.

Vechi sau noi, târgurile atrag sute de cumpărători.