Satul din România care se scufundă

Data publicării:
SAT

O familie a fost deja evacuată şi primarul se pregăteşte să repete ordinul pentru alţi localnici. Îngrijorător este că fenomenul se accentuează, iar geologii spun că este greu să fie oprit.

Aici pământul se scufundă, se prăbușește. De exemplu, nivelul solului este cu 6-7 metri mai jos față de acum două luni. Localnicii din Șovarna, Mehedinţi, privesc neputincioşi cum satul lor este ameninţat de crăpăturile enorme. O gospodărie a luat-o deja la vale, iar pământul se afundă în fiecare zi cu câţiva centimetri. În unele zone s-au format cratere adânci de 6-7 metri, spre spaima localnicilor.

Autorităţile nu au bani pentru un studiu care să arate cum se poate consolida terenul, iar localnicii nici nu vor să audă de strămutare. „Se apropie prăbușirea de a doua casă. Noi am intervenit cu o sută de tone de balastru pentru consolidarea malului. Nu a fost de ajuns pentru că s-a prăbușit din nou încă patru metri. Ne depășește situația!”, a spus Constantin Prundeanu, primar comunei. Geologii cred că ploile abundente din ultima perioadă au agravat şi mai mult fenomenul.

25 de familii din Șovarna au fost evacuate în urmă cu 40 de ani din cauza acestui fenomen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri