Sari la conținut

Scaunul care te anunţă că stai strâmb s-a inventat la Cluj

S-a inventat scaunul care te avertizează că stai strâmb sau că ai stat prea mult la birou. Este creaţia unui grup de studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj. Are senzori care detectează problemele şi, prin WI-FI, sistemul trimite o notificare către computer sau telefon ori de câte ori coloana nu e în poziţia corectă.

Cei patru tineri din echipă au lucrat aproape un an pentru a pune la punct proiectul.

Ionuț Danci, student: „Ne-am dat seama că ne doare foarte tare spatele încercând să dezvoltăm alte produse”.

Mecanismul de funcționare este unul simplu şi poate fi adaptat la orice scaun de birou. Iar utilizatorul primește o alertă ori de câte ori nu stă corect.

George Flutur, student: „Ne-am creat singuri senzorii pentru că nu am reușit să găsim ceva util pe piață, i-am integrat în scaun, în căptușeală, ei preiau date de la utilizator, le trimit mai apoi la o bază de date, iar aplicația de calculator și cea de telefon mobil preiau datele, le analizează și în timp real creează un profil”

Ionuț Danci, student: „Fiecare utilizator poate să își calibreze singur scaunul”

Tinerii își doresc ca, pe viitor, să se asocieze cu o firmă de mobilă.

Ovidiu Stan, lector universitar UTCN: „Să ajungă până în procesul de creare a unui produs care poate fi validat pe piață și poate fi vândut. Deci nu se opresc doar la părțile teoretice și la părțile practice de laborator”.

Scaunul inteligent va fi expus în această lună la un târg de inventică.