Sezonul estival s-a încheiat, dar gunoaiele lăsate în urmă nu au fost adunate nici până acum

Data publicării:
gunoaie plaja

Sezonul estival s-a încheiat de mult timp, dar unele plaje nu au fost curățate nici până acum. În stațiunea Mamaia, de exemplu, gunoaiele zac pe nisip și nimeni nu intervine.

Toamna, litoralul are un farmec aparte, dar peisajul feeric este distrus rapid de mizeria lăsată de oameni.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: În staţiunea Mamaia, pe lângă palmierii ofiliţi putem vedea foarte multe deşeuri aruncate la voia întâmplării. Putem observa aici un grilaj metalic abandonat. De asemenea, putem observa pungi, sticle şi forte multe obiecte din lemn.

Bărbat: Groaznic. În partea cealaltă e mai rău.
Reporter: Ce aţi văzut?
Bărbat: Gunoaie În primul rând foarte mult plastic aruncat. Au început să aranjeze plaja, nisipul, eu ştiu, o discuiesc utilaje, nu ştiu, au început să facă ceva. Dar cineva ar trebui să strângă toate gunoaiele astea, cutii aruncate, PET-uri, plastice, asta ne deranjează cel mai mult.
Bărbat: Doamnă, multă mizerie... pahare, plastic, sticle, deci... Dar aici nu cred că e vorba să punem paznici pe plajă acum, ca să aibă grijă ca tineretul din ziua de azi să oprească chestia asta. E vorba de educație.

În anii trecuți, voluntarii de mediu, după închiderea sezonului estival, curățau plajele. Acum, din cauza pandemiei, nu mai au loc asemenea activități.

Cosmin Bârzan, voluntar de mediu: Ziua Naţională de curăţare a întregii ţări într-o singură zi, stabilită iniţial pentru luna octombrie a acestui an, se va derula în luna mai a anului 2021. Dar, anul acesta putem să fim voluntari digitali şi să cartăm deşeurile, și să le identificăm prin ajutorul unei aplicaţii.

Prin intermediul acestei platforme se sesizează autoritățile locale competente.

Cosmin Bârzan: Cu ajutorul aplicației oricine poate deveni voluntar digital şi să raporteze deşeuri întâlnite în natură. Iată, vedem că există raportate mormane de deşeuri la aproximativ 500 de metri de unde ne aflăm, ba chiar şi la 10 kilometri. Facem o fotografie cu deşeurile pe care le găsim în natură. Iată, putem să facem în aşa fel încât să arate mai bine poza. În momentul acesta ea a fost încărcată şi ni se cere să menţionăm cât de mare este mormanul de deșeuri.

Cele mai multe deșeuri sunt pe plajele din Mamaia și Eforie, spun ecologiștii.

Reporter: Iulia Stanciu / Operator: Victor Niță

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri