Singura fabrică de decoruri de teatru din ţară, nefolosită de un an

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-06-18h50m17s207

Conducerea Teatrului Național din Timișoara se chinuie de un an să facă rost de toate avizele și aprobările necesare pentru a pune în funcțiune fabrica de decoruri, unică în estul Europei. În rest, totul este gata.

Hala a fost ridicată pe un teren de un hectar, primit în concesiune pe 49 de ani de la primărie, angajații au fost instruiți, comenzi ar exista, însă utilajele nu pot fi puse în funcțiune pentru că lipsește acordul din partea municipalității, a pompierilor şi a furnizorului de curent electric. Conducerea Teatrului spune, însă, că lucrurile se vor îndrepta în cel mult de o lună.

Producţia de decoruri ar fi trebuit să înceapă încă de vara trecutăînsă, până astăzi, niciun angajat nu a pus piciorul în fabrică.

Practic, de un an, conducerea teatrului aşteaptă aprobările de funcţionare. Însă primăria şi pompierii nu pot emite avizele de funcționare pentru că fabrica nu e alimentată cu energie electrică. Deși a depus actele la începutul acestui an, Teatrul Național încă așteaptă racordarea la rețea. Până acum însă, niciun rezultat.

E singurul lucru pe care mai trebuie să îl facem. Proiectul care sta la baza statiei trafo de care avem nevoie pentru curent se face la București, asta e regula Enelului”, a explicat Ioan Rizea, director adjunct Teatrul Național Timișoara.

Furnizorul de curent electric spune însă că a respectat procedurile tehnice.

În prezent, este în curs de obţinere autorizaţia de construcţie, pentru lucrările de alimentare cu energie electrică. După obţinerea acesteia, se va elabora proiectul tehnic, caietul de sarcini, precum şi studiul de fezabilitate, a transmis Enel Distribuție Banat.

Până când totul va fi gata, decorurile se produc într-un spațiu mic, unde costurile de producție sunt mari, iar angajații stau înghesuiți. Nici măcar salariații nu mai cred că se vor muta anul acesta.

Teatrul Național avea în plan să recupereze investiția de două milioane de euro în mai puțin de cinci ani, mai ales că toate teatrele din țară au dificultăți în realizarea decorurilor. În România, mai există trei unități private care produc decoruri pentru spectacolele de teatru și operetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri