Sari la conținut

Sticle de pălincă în straie populare

O ştiu specialişti în marketing, dar şi Anica Mare, artistul popular din Oaş ale cărei păpuşi îmbrăcate în straie populare au devenit cunoscute nu doar în ţară, ci şi în lume. Femeia vrea acum să împodobească şi sticlele de pălincă, tot cu straie populare. Confecţionarea vestimentaţiei pentru sticlele de pălincă este extrem de migăloasă şi cere multă îndemânare şi răbdare.

Să măsor să văd cât de lungă îi trăbă sumna, cum se zice la noi în Oaș”, a spus Anica Mare, meșter popular. E apoi rândul dopului să fie transformat într-un cap oşeancă, împodobit cu batic şi coronița. „Toate-s în regulă și acuma ultima se pune dopul. Așa foarte frumoasă. Deci, sticla este gata. Mai lipsește ceva înăuntru care fiecare își pune după dorință, ba de prune, ba de mere, ba de pere”, a spus femeia.

Îi făcută din două piese, deci îi sumnă, cămeșă, așa am mimat cu mânecuță cam cum ar sta o oșancă, pe urmă i-am pus batic aici, i-am pus mărgelele, i-am făcut dop cu mărgele după cum puteți observa și atunci omu are două obiecte, doi în unu' ”. Sticlele etichetate în atelierul Anicăi din comuna Bixad au ajuns deja pe masa unor miri sau la petreceri de botez, iar în curând vor ajunge şi în străinătate. „Nu peste mult timp o să merg să îngrijesc de nepoțel în Italia și o să duc o mică atenție chiar și patronilor de casă, că se bucură și italienii”, a declarat Elisabeta Barnișca, client. În Italia, America sau Dubai au ajuns și păpușile Anicăi Mare, îmbrăcate tot în straie tradiționale populare din Țara Oașului.

A primit, în schimb, o păpușă care o reprezintă pe prima doamnă a Americii, Michelle Obama. Mi-o făcut doamna Anica o păpușă așa mare și am dat cuiva în Albania. O zis că așa ceva nu o văzut în viața vieții lor așa ceva. O zis că toți de acolo din comuna aceea, din Albania, tot merg să o vadă că o pus-o în ceva vitrină”, a spus Ana Torz, meșter popular.

Dacă aș putea să îi pui suflet i-aș pune să vorbească. Cum să zic, pentru mine e ca și o terapie”, a spus Anica Mare, meșter popular. Sticlele care ies din mâna „mamei păpușilor”, cum o ştiu toţi vecinii pe Anica, se vând cu 50 de lei. Prețul unei păpuși în costum oşenesc pornește de la 40 de lei și poate ajunge la 250.