Sari la conținut

Studenți români premiați de Microsoft. Vor să revoluționeze medicina

Patru studenți de la Universitatea Politehnică din Timișoara au câștigat una dintre cele mai mari competiții de idei organizate de Microsoft. Au dezvoltat Xvision, un soft pentru diagnosticare automată pe baza unei radiografii. Cu proiectul lor au câștigat 3.000 de dolari și sprijin din partea specialiștilor gigantului IT, cu ajutorul cărora să-și pună în practică ideea.

Un program care se instalează ușor pe un calculator și care poate să citească orice radiografie și să pună un diagnostic, cu o precizie de aproape 100%. Acesta este proiectul cu care patru studenți din Timișoara au câștigat nu doar aprecierea specialiștilor din IT, ci și premiul de 3.000 de dolari.

„Primește niște radiografii clasice, normale, le analizează și spune dacă este ceva, dacă există vreo anomalie în ele și dacă există, încearcă să zică exact ce este”, spune Ștefan Iarca, student.

În competiția organizată de Microsoft au intrat sute de idei din 40 de țări. Tinerii din Timișoara au fost pe primul loc. Proiectul lor, la care au lucrat 6 luni, a fost considerat cel mai inovativ, ușor de pus în practică și cu impact global.

„Lucrăm în timpul liber al fiecăruia, o parte din noi avem joburi. Dedicăm timpul nostru liber pentru asta. Nu prea se poate altfel. Profesorii au fost foarte înțelegători și ne-au permis să nu mergem la anumite laboratoare și la cursuri și asta ne-a ajutat foarte mult”, spune Andrei Tenescu, student.

Premiul pe care l-au primit de la gigantul IT va fi investit tot în acest proiect.

„Tehnologia lor ne oferă posibilitatea să ne dezvoltăm produsele cum ne dorim, iar cei 3000 de dolari îi vom investi în participări la conferințe pentru a ne putea dezvolta produsul și pentru a vorbi despre el cât mai multor oameni”, spune Cristian Avramescu, student.

Echipa de studenţi de la Politehnică se numește Mindfully Technologies. În scurt timp, acesta va fi și numele companiei pe care încearcă să o pună pe picioare.

„Noi suntem deja în procesul de înființare a unui SRL. Ne mutăm de săptămâna viitoare într-o nouă clădire, unde o să avem biroul nostru și cred că o să ne ajute foarte mult în colaborare”, spune Bogdan Bercean, student.

Toți cei patru tineri sunt studenți în anul 3 la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii Timișoara.