Turcan: Pensii doar din contribuții, nu mai devreme de câțiva ani. Avem o problemă sistemică pentru că ne ducem în cap cu natalitatea

Data actualizării: Data publicării:
maini de batran care tine monezi
Ministrul Muncii. Raluca Turcan, spune că, în condițiile actuale, pensiile nu vor putea fi susținute doar din contributivitate în România mai devreme de câțiva ani. Foto: Getty Images

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi seară, la Digi24, că România are o problemă sistemică când vine vorba de susținerea sistemului de pensii și forța de muncă. Populația activă este în scădere iar numărul de pensionari este mare, susține aceasta. De asemenea, în contextul în care statul acordă 17 miliarde de lei subvenție pentru a plăti pensiile, oficialul din Guvern a afirmat că nu vede o soluție prin care acestea să fie susținute doar prin contributivitate mai devreme de câțiva ani.

"România are o problemă sistemică în situaţia în care ne ducem în cap cu natalitatea, populaţia activă este în scădere şi avem un număr mare de pensionari care trebuie sprijiniţi şi trebuie să aibă o pensie decentă.

În condiţiile în care anul acesta subvenţia de la bugetul de stat pentru plata pensiilor este de 17 miliarde de lei, considerăm că este momentul optim să stabilizăm sistemul public de pensii şi ca atare am început procesul de evaluare a tuturor celor 5 milioane de pensii şi vreau să vă spun că în mai puţin de două săptămâni avem evaluate aproximativ 200.000 de dosare. Ceea ce înseamnă că noi într-un an şi jumătate, cât ar fi putut să se întâmple dacă lucrul acesta începea cu 2019, vom avea evaluate pentru recalculare aproximativ 5 milioane de dosare.

Cu resursa existentă am dublat activitatea celor din casele de pensie şi fac pe de o parte calculări ale celor care ies în pensie acum şi pe de altă parte evaluări pentru recalculare pe un soft făcut la noi, în casă", a precizat Turcan, la Digi 24.

Întrebată cum consideră că pensiile ar putea fi susţinute numai din contribuții, ministrul Muncii a răspuns:

"Luăm în calcul mai mulți factori de contributivitate în stabilirea pensiilor. În paralel avem un set de măsuri active care încurajează angajatorii, întărește piața forței de muncă, ne cresc contribuțiile la sistemul de sănătate și în felul acesta aducem venituri suplimentare la bugetul de pensii.

Este foarte greu de spus. Avem 17 miliarde de lei deficit, lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile, acest deficit uriaş, şi depinde foarte mult cum ne mişcăm cu economia, dacă economia merge bine, dacă creăm locuri de muncă mai bine plătite cu contribuţii mai mari la bugetul de asigurărilor de sănătate şi de pensii. Atunci vom ajunge să plătim pensiile din contributivitate.

Vreau să ştiţi că în momentul de faţă avem 10 angajaţi la 9 pensionari. Avem zone ale ţării unde avem 10 angajaţi la 4 pensionari pentru că economia este puternică şi asta înseamnă că avem de unde plăti, dar avem şi zone unde avem 10 angajaţi la 16 pensionari".

 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
Digi FM
După 2 divorțuri, Marian Drăgulescu și-a cerut actuala iubită în căsătorie. S-a întâmplat într-un balon cu...
Pro FM
Katy Perry, o nouă apariție pe plaja din St Tropez. Artista și-a etalat silueta în timp ce se distra cu fiica...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
Adevarul
Modul excentric în care Elena Lasconi oficiază căsătoriile, subiect de discuții pe Internet. „Circ! Primarul...
Newsweek
Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare
Digi FM
“Am râs mult, am și plâns. Viața e mult mai frumoasă când iubești și te simți iubită”. Andreea Raicu a...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o femeie surprinde 10 Capibara trecând prin fața ferestrei sale. Rozătoarele erau aliniate una...
Film Now
Iubita lui Clint Eastwood a murit la 61 de ani. Cu 33 de ani mai tânără decât starul, Christina lucra în...
UTV
Piesa "Dudadu" a Irinei Rimes si-a facut loc in playlist-ul celor de la Keinemusik la Tomorrowland. Remixul...