Victor Alistar: OUG 7 aduce semnificative regrese faţă de legile justiţiei adoptate în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
victor alistar fb
Sursa: Facebook

Reprezentantul societăţii civile în CSM Victor Alistar spune că OUG 7, adoptată marți în ședința de Guvern aduce „semnificative regrese” faţă de legile justiţiei adoptate în Parlament.

victor alistar fb
Sursa: Facebook

Conţinutul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 promovată de domnul ministru al justiţiei Tudorel Toader aduce semnificative regrese faţă de legile justiţiei adoptate în Parlamentul României, afectând astfel unele dintre cele mai importante câştiguri aduse de aceste legi, în special separaţia carierelor în cadrul magistraturii cerută chiar de judecătorii din ţară pentru întărirea independenţei justiţiei”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar, potrivit News.ro.

În document se arată că singura urgenţă semnalată de CSM era legată de modificarea calendarului privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii în baza art. 33 din Legea 303/2004 pentru a putea să fie acoperite cu rapiditate locurile vacante în intersul uncţionării instanţelor de la nivelul judecătoriilor şi al justiţiabilului.

Din păcate tocmai această procedură nu s-a accelerat suficient”, arată sursa citată.

După ce prezintă articolele care încalcă obiectivele politicii de reglementare statuată de Parlament prin adoptarea legilor justiţiei ori care reprezintă un regres de la legile justiţiei, Victor Alistar spune că este „imperios necesar” ca la nivelul Guvernului să fie derulată o consultare cu asociaţiile profesionale şi CSM pentru iniţierea de urgenţă a măsurilor de corectare a prevederilor inaceptabile, fie prin iniţierea unei ordonanţe de urgenţă care să abroge prevederile art. 13 punctele 10 şi 12 şi prevederile art 14 pct. 8, fie în subsidiar prin susţinerea în Parlament a măsurilor de corectare a Ordonanţei de urgenţă prin legea de examinare şi aprobare.

Este necesar ca în procedura de adoptare a actelor normative în domeniul justiţiei, chiar şi în procedură de urgenţă, să existe un timp minim de discutare a acestor măsuri pentru a preveni situaţia în care norme ce răspund necesităţilor să fie însoţite şi de norme ce reprezintă un regres de la politica publică de legiferare statuată deja de Parlament şi verificată de Curtea Constituţională. Menţionez că în calitatea mea de membru al CSM am primit proiectul Ordonanţei de urgenţă la mapă şedinţei din 19 februarie, care nici nu a putut fi discutată pe loc, iar în mod informal nu am avut cunoştinţă de prevederile acestei ordonanţe cu excepţia discuţiilor privitoare la tematica articolelor 1-12 şi unele prevederi necesare funcţionării sistemului judiciar”, arată reprezentantul societăţii civile în CSM.

Conform sursei citate, Ministrul Justiţiei este invitat „să evalueze dacă poate să realizeze o analiză a consecinţelor iniţiativelor sale asupra sistemului judiciar şi să îşi asume public corectarea prevederilor şi să explice Parlamentului şi opiniei publice de ce schimbă unele dintre principiile statuate în legile justiţiei, cum ar fi separarea carierelor. Invităm opinia publică, mass-media şi magistraţii să formuleze propuneri concrete şi să se abţină de la a tranforma din nou justiţia în subiect de luptă politică”, mai spune Alistar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...