Vine sau nu vara? Prognoza pentru următoarele trei luni 

Data publicării:
meteo soare lac

În mai, temperatura aerului va fi apropiată de normalul climatologic, mai ales în sud-est și local în sudul și vestul țării. În celelalte regiuni, valorile termice vor avea valori sub mediile multianuale ale perioadei, de 14,9 grade Celsius. În aceeași lună, cantitățile lunare de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, cu excepția regiunilor sud-estice și pe arii restrânse cele sudice și estice, unde se vor situa în apropierea mediilor multianuale. La nivelul lunii mai, media multianuală lunară raportată la perioada 1981-2010 este de 66,5 litri/mp.

În luna iunie, valorile termice vor avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării. Astfel, temperaturile medii vor porni de la 15 grade Celsius, în Oltenia, și vor ajunge la 21-22 de grade Celsius în Banat, Crișana, Moldova și Muntenia.

Media multianuală a lunii iunie este de 18,3 grade Celsius. La capitolul precipitații, prognoza arată cantități lunare ce se vor situa sub normele multianuale local în sudul, sud-estul și estul teritoriului (între 27 și 60 litri/mp), iar în regiunile centrale și nordice sunt posibile cantități peste aceste norme, de până la 107 l/mp.

Potrivit ANM, în iulie, temperatura aerului se va situa peste media climatologică a lunii (stabilită la 20,2 grade Celsius), în sud-est și local în sud. În celelalte regiuni se vor înregistra valori apropiate de normal, ce pornesc de la medii de 21 de grade Celsius și se ajung la 23 de grade Celsius.

Totodată, cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de normal, local, în regiunile centrale și vestice ale țării (de la 67 la 102 l/mp), iar în restul teritoriului vor fi deficitare. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna iulie este de 77,8 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri