Vreţi să cumpăraţi o locuinţă? Economiştii vă sfătuiesc să nu o faceţi

Data actualizării: Data publicării:
imobiliar locuinte casa case tranzactii shutterstock_129797951

Românii care vor să îşi cumpere locuinţe ar trebui să aştepte încă 3 ani, spun economiştii. Acum ar plăti un preţ cu 30% mai mare faţă de valoarea reală a apartamentului. În schimb, aceştia le recomandă românilor să stea cu chirie pentru 3 ani până când piaţa se va stabiliza.

După primele trei luni din 2018, casele sunt mai scumpe cu şapte la sută. Concret, preţul mediu pe metru patrat util a ajuns la 1.200 de euro, cu 80 de euro peste nivelul de la începutul lui 2017.

Ion Radu Zilsiteanu, profesor de economie: „A existat o tendinţă consumeristă prin creşterile salariale, prin fapul că economia României a avut o creştere importantă”.

Preţul cu care sunt vândute acum locuinţele nu coincide cu valoarea lor reală, spun analiştii. De exemplu, în Bucureşti metru pătrat util se vinde în medie cu peste 1.300 de euro, în timp ce un evaluator nu crede că preţul real ar trebui să depăşească 1.145 de euro. În Cluj există chiar un ghid care ajută viitorii proprietari să cunoască piaţa mai bine.

Adrian Vascu, evaluator: „Deci un asemenea ghid în care tu poţi vedea care au fost preţurile medii din contractul de vânzare-cumpărare în anul anterior pe fiecare cartier, cu interval minim, interval maxim, îţi poate da un serios indiciu în momentul în care intri în piaţă la ce să te aştepţi şi ce-ţi doreşti să cumperi.

Preţul din contractul de vânzare-cumpărare ar trebui să fie, de fapt, preţul real de tranzacţionare”

În aceste condiţii, economiştii susţin că acum este mai avantajos să stai cu chirie.

Iancu Guda: „Dacă un apartament astăzi vechi de 20 - 30 de ani, preţul e undeva la 80.000 de euro iar valoarea este undeva la 60.000 de euro. Cumpărătorul ar trebui să ştie că cheltuieste 20.000 de euro supraevaluat, la un credit pe 30 de ani va plăti 40.000 de euro. Dacă mai stă în chirie 2 - 3 ani timp în care va plăti maxim 10.000 de euro, nu are sens să cumpere acum, să îşi amâne achiziţia”.

Cele mai scumpe locuinţe din România sunt în sectorul 1, unde preţul pe metrul pătrat este de peste 1.400 euro. La polul opus se află casele din Hunedoara, unde metrul pătrat util costă în medie 470 de euro.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri