Ziua Minerului a fost sărbătorită la Roşia Montană

Data publicării:
ziua minerului

În ciuda protestelor de amploare din ţară, Ziua Minerului a fost sărbătorită cu mare fast şi anul acesta la Roşia Montană, localitate cu o tradiţie de 2000 de ani în minerit. Câteva mii de localnici, dar şi turişti s-au adunat duminică pe stadionul din Roşia pentru a petrece cu mici şi bere. De la sărbătoare nu au lipsit competiţiile sportive, muzica populară şi Corul Minerilor.

Chiar dacă exploatarea în zonă este oprită de mai mulţi ani, oamenii din zona Munţilor Apuseni păstrează tradiţia şi sărbătoresc an de an Ziua Minerului. „Doamne ajută! Noroc Bun şi sănătate, La Mulţi Ani de Ziua Minerului!”, şi-au urat oamenii şi duminică.

Unii ortaci speră ca activitatea în mină să se redeschidă. „Nici nu ne gândim să nu înceapă proiectul. Pentru că dacă nu începe proiectul la noi în Roşia Montană o să fie ca un Cernobîl, nu o să mai rămână nimeni”, consideră unul dintre ei, cu toate că zeci de mii de oameni din ţară şi de peste hotare acuză Roşia Montană Gold Corporation că va provoca aici un dezastru ecologic dacă va folosi cianuri în exploatarea aurului.

Cei care au ieşit la pensie din minerit îşi amintesc cu nostalgie de vremurile în care exista activitate: „Aici, de ziua minerilor, întotdeauna ne-am distrat, întotdeauna a fost chef, voie bună.”, povesteşte Nicolae Cenuşă. Îmi aduc aminte ce se întâmpla... Multă muncă, era într-adevăr un curs de gladiator în acea perioadă, când aurul ieşea la suprafaţă şi producea bunăstare... Chiar gramele acelea mărunte se împrăştiau pe mesele tuturor”, mai spune el.

De la sărbătoare nu au lipsit competiţiile sportive, demonstraţiile de dans sau muzica populară.

Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Roşia Montană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri