Spitalele din România care reintroduc obligativitatea purtării măștii chirurgicale, din cauza valului de viroze

Data actualizării: Data publicării:
femeie care poarta masca chirurgicala
Credit foto: Guliver/Getty Images

Masca redevine obligatorie, de vineri, în Spitalul Județean Satu Mare. Măsura a fost luată din cauza numărului tot mai mare de viroze, gripă și COVID-19. În plus, pacienții vor avea dreptul la un singur vizitator pe zi, iar durata vizitelor se reduce la 10 minute/persoană. Și Spitalul Județean Bistrița-Năsăud anunță că purtarea măștii în unitatea medicală este obligatorie. Totodată, începând de joi, vizitele la pacienții internați în secțiile Boli Infecțioase, Pneumologie și Pediatrie au fost sistate.

Explozia de cazuri de viroze, gripă și COVID-19 a determinat conducerea Spitalului Județean Satu Mare să ia măsuri în drastice: timp redus pentru vizite, dar și obligativitatea purtării măștii chirurgicale în spital atât de către personalul medical, cât și de pacienți și rudele acestora.

"Având în vedere contextul epidemiologic actual privitor la cazurile de viroze cu transmitere aerogenă, inclusiv gripa și Covid 19, la nivelul unităților medicale din Satu Mare se impun următoarele reguli:

  • purtarea măștii de protecție de către întreg personalul medico-sanitar și de către aparținători, în momentul intrării în toate locațiile SJUSM, inclusiv în Ambulatoriul de specialitate;
  • pacienții și aparținătorii care se prezintă la consultație sau internare vor purta mască;
  • vizitele aparținătorilor la bolnavi în SJUSM se vor rezuma la o singură persoană pentru fiecare pacient;
  • timpul de vizitare se reduce pe durata a 10 minute pentru fiecare vizitator în intervalul 16:00-17:00, zilnic; Cu excepția: A.T.I. zilnic în interval orar 11:00-12:00; Secția Neonatologie Compartimentul Terapie Intensivă Neonatal și Prematuri zilnic în intervalul orar 11:00-12:00.
  • Pentru următoarele secții cu risc: Neonatologie, Obstetrică, Pediatrie vizitatorii sunt admiși doar în spațiile destinate", au transmis reprezentanții Spitalului Județean Satu Mare.

Și Spitalul Județean Bistrița-Năsăud a luat măsuri pentru a preveni extinderea cazurilor de infecții respiratorii. Astfel, începând de joi, toate vizitele la pacienții internați în secțiile Boli Infecțioase, Pneumologie și Pediatrie au fost sistate. Și aici masca chirurgicală redevine obligatorie.

"În celelalte secții, programul de vizită se desfășoară de luni până duminică și în sărbătorile legale între orele 13.00-17.00. La Secția ATI, programul de vizită este de luni până duminică, între orele 11.30-12.30 şi 13.00-14.00. Pentru pacienții critici, vizitele sunt posibile și în afara intervalului orar menționat, cu cerere aprobată de medicul șef de secție și medicul curant sau medicul de gardă (după caz). Unitatea medicală precizează că este obligatorie purtarea măștii de protecție facială pe tot parcursul vizitei în spital. Suplimentar, în funcție de patologia pacientului vizitat, la îndrumarea personalului medical, echipamentul de protecție poate fi mai mult decât masca facială. De asemenea, potrivit prevederilor legale, este interzisă vizitarea pacienților de către aparținătorii care prezintă semne clinice de infecții acute, motiv pentru care aceștia sunt rugați să evite vizitele la patul bolnavului, pentru a preveni transmiterea infecţiilor", au transmis reprezentanii Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri