Video STENOGRAME Azilul groazei din Voluntari era condus de un medic și un polițist. Bătrânii erau înfometați și lăsați fără medicamente

Data actualizării: Data publicării:
azil masina pompieri smurd centru de batrani ilfov
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou azil al groazei din Voluntari, condus de un medic estetician și un polițist a fost închis de procurori. Patronii au fost arestatți 30 de zile după ce anchetatorii au descoperit că bătrânii erau ținuți în condiții greu de imaginat, primeau mâncare cu porția și medicamente rar, fără indicații medicale. Afacerea a fost vizată de controale și-n vară, dar patronii au scăpat pentru că au falsificat mai multe acte.

Procurorii au fost alertați chiar de proprietarul clădirii în care funcționa azilul din Voluntari. Acesta s-a plâns că patronii căminului nu și-au mai plătit chiria de mai bine de jumătate de an, adică îi datorau 30.000 de euro. Mărturiile despre ce a văzut în interiorul azilului sunt cu adevărat cutremurătoare.

"Erau muncitori necalificați. Niciunul nu era cu carte de muncă, pentru că ITM-ul ori de câte ori a venit le-a dat amendă. Au luat niște aprobări, niște acte false, nu știu, erau infractori", a spus proprietarul imobilului.

Stenogramele procurorilor arată cum erau tratați pacienții azilului

Din interceptările procurorilor, reiese că bătrânii nu erau niciodată verificați de un medic, iar tratament primeau după ureche, de la angajați.

Angajata 1: Nu i-ai dat o pastilă?

Angajata 2: De unde să-i dau?

Angajata 1: Hai, lasă, dă-o... că nu moare o tură.

În interceptări, angajații se plângeau că nu mai au ce să le dea de mâncare bătrânilor.

Angajata 1: Păi, dacă mie mi-a trimis mesaj, zic: «E ora 2.00, pacienții mor de foame!» și mi-a strigat... mi-a răspuns cică: «Ai răbdare! Pui la rotisor. Vin la 3 și un sfert.» Scurt. Și mi-a adus mici. Mici cu o mână de cartofi și chifle micuțe.

Angajata 2: Pfai de capul meu.

Angajata 1: De au murit ăștia. Ce să împart. Că nici cartofii nu mi-au ajuns, nici ăia. Ce să împart?

Azilul a fost în atenția anchetatorilor și-n vară, doar că patronii au reușit atunci să se eschiveze. Fie i-au cazat la hotel pe bătrâni, fie i-au plimbat cu mașina până la plecarea inspectorilor. Cei 29 de bătrâni au locuit în clădire până la începutul lunii octombrie, când inspectorii au efectuat controale și aud escoperit neregulile. Cei doi patroni i-au mutat într-un alt imobil și au declarat autorităților că bătrânii s-au întors la familii.

Inspector social: Plângeau de foame. Și i-am explicat de ce s-a închis, nu știu ce... s-au închinat și au zis: «Doamne, să vă dea Dumnezeu sănătate, că mai rar». Și când am plecat mi-au mulțumit, nu știu ce... a venit femeia aia bolnavă, m-a luat în brațe și mi-a pupat mâna.

Interlocutor: Ei, na.

Inspector social: Am încremenit.

Interlocutor: Mi s-a ridicat părul pe mine.

Inspector social: Cu tot ce s-a întâmplat la televizor, ei tot nu s-au potolit. Și la 4 le-am spus: «unde e cateringul? Când vine mâncarea?» S-a dus și le-a luat o shaorma.

Interlocutor: Hai, mă.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri