Video Percheziții la un nou azil al groazei în Voluntari. Patronii au ascuns bătrânii și au prezentat documente false la controale

Data actualizării: Data publicării:
perchezitii la azile de batrani
Perchezitii la unul dintre „azilele groazei”. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Procurorii DNA fac vineri percheziții la un nou azil al groazei în Voluntari. Anchetatorii arată că la controalele din vară administratorii căminului ar fi prezentat documente false, potrivit cărora ar fi avut suficient personal de specialitate pentru ingrijire, și ar fi ascuns bătrânii, ducându-i la hotel sau ținându-i în parcarea unui supermarket din Voluntari, până la plecarea inspectorilor. Cei doi administratori ai azilului au fost reținuți și vor fi duși în fața unui judecător, cu propunerea de arestare preventivă.

ACTUALIZARE 10.25 Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că ar fi vorba despre Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice "Royal Medical Clinic"

Sursele citate au arătat că centrul nu avea angajată nicio persoană de specialitate care să se ocupe de îngrijirea beneficiarilor.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu zilele de joi şi vineri, a două persoane, administratori ai unei societăţi comerciale ce deţine un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice situat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii notează în ordonanţe că, în perioada 29-31 august, cei doi, în calităţile menţionate, ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, contract de catering, contract privind prestarea de servicii medicale etc.) inspectorilor sociali desemnaţi să efectueze un control la un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice deţinut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare a centrului respectiv.

Acţionând în această manieră, spun anchetatorii, cei doi i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăţie, îndeplinirea condiţiilor de acordare a acreditării/licenţierii furnizorilor de servicii sociale şi a serviciilor furnizate de aceştia.

"În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecţiunilor acestora) ar fi fost achiziţionată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiţi, pui cu cartofi prăjiţi, etc.) sau ar fi fost "încropită" de angajaţii centrului din ce aveau la dispoziţie, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală", arată DNA.

Procurorii menţionează că, pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condiţiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoşi din centru, fiind cazaţi pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind "plimbaţi" cu un autovehicul sau ţinuţi în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

"După ce, la data de 11 octombrie, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficienţelor constatate, inculpaţii ar fi mutat beneficiarii într-o altă locaţie în care şi-ar fi continuat activitatea, deşi pentru acest serviciu nu ar fi existat licenţă, raportând autorităţilor că beneficiarii ar fi fost preluaţi de familii", mai spun procurorii.

DNA informează că, în cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii, situate pe raza judeţului Ilfov.

Cei doi administratori urmează să fie prezentaţi, vineri, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Știre inițială

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: "Cei doi administratori ai căminului din Voluntari au fost reținuți și vor fi duși în fața unui judecătorul cu propunerea de arestare preventivă. Aceștia ar fi falsificat documente care ar fi dovedit că aveau personal angajat, însă, în cele mai multe situații, bătrânii ajungeau să se îngrijească între ei. Angajații acestui azil au prezentat documente false și au reușit să demonstreze că sunt îndeplinite condițiile pentru menținerea licenței de funcționare, însă, în realitate, aceștia ofereau condiții groaznice pentru bătrâni. De cele mai multe ori, mâncarea era insuficientă și ar fi fost cumpărată deja preparată de la magazinele din apropiere. Totodată, bătrânii nu beneficiau nici de îngrijire medicală. De asemenea, procurorii arată că, în timpul acestor controale, bătrânii care nu erau în regulă au fost ascunși de inspectori - duși la hotel sau plimbați cu mașina sau ținuți în parcarea unui hipermarket din Voluntari până când inspectorii au plecat."

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri