„Suedia susţine extinderea spaţiului Schengen”. Ministrul suedez al Justiției anunță că se caută soluția pentru avansarea discuțiilor

Data actualizării: Data publicării:
Gunnar Strommer
Ministrul Justiției al Suediei, Gunnar Strommer. Foto: Profimedia Images

Ministrul Justiției din Suedia, Gunnar Strommer a declarat pentru Televiziunea Publică, privind aderarea României la spațiun Schengen că se dorește reluarea procesului privind extinderea zonei libere și se caută, totodată, soluția pentru avansarea discuțiilor în acest sens. Suedia a preluat la 1 ianuarie 2023 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și nu s-a opus niciodată extinderii spațiului Schengen în România.

România încearcă să obțină de la Suedia o promisiune fermă privind aderarea la Schengen în 2023, iar ministrul suedez al Justiției a declarat în acest sens că Suedia și-a "prezentat oficial poziţia şi la Bruxelles" potrivit TVR.

„Suedia susţine extinderea spaţiului Schengen şi ne-am prezentat oficial poziţia şi la Bruxelles, anul trecut în decembrie. Trebuie să gasim o soluţie ca discuţiile să avanseze. Preşedinţia noastră va începe să discute cu oamenii, cu toate statele membre, ca să încerce să afle ce putem face ca să relansăm subiectul pentru a ajunge la o decizie. Şi sunt sigur că vom putea face asta de o manieră constructivă”, a declarat Gunnar Strommer, ministrul de Justiţie al Suediei.

Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 25-27 ianuarie, potrivit agendei Consiliului.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri