Summitul NATO pe tema Ucraina. Liderii alianței anunță trupe suplimentare pe flancul estic. Iohannis cere un grup de luptă în România

Data actualizării: Data publicării:
Steagul NATO.
Steagul NATO. Sursa foto: Profimedia Images

Liderii statelor membre NATO și-au declarat vineri solidaritatea cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu poporul ucrainean, într-o declarație comună în urma consultărilor ținute în baza articolului 4 al alianței. Condamnând acțiunile Rusiei, pe care o consideră vinovată pentru situația din Ucraina, ei au convenit să continue să ia toate măsurile „pentru a asigura o descurajare şi o apărare puternică şi credibilă în întreaga Alianţă”. Într-un mesaj la finalul summitului, președintele Klaus Iohannis a cerut întărirea prezenței NATO pe flancul estic al alianței, „inclusiv un grup de luptă în România”.

Condamnând în „termenii cei mai duri posibil” invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, facilitată de Belarus, pe care au calificat-o cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice din ultimele decenii, liderii NATO spun că măsurile pe care le-a luat şi le va lua alianţa sunt şi rămân preventive, proporţionale şi fără escaladare.

„Am desfăşurat forţe terestre şi aeriene defensive în partea estică a teritoriului Alianţei şi mijloace maritime în întreaga zonă NATO. Am activat planificarea apărării NATO pentru a ne pregăti pentru o serie de situaţii neprevăzute şi pentru a securiza teritoriul Alianţei, inclusiv prin mobilizarea forţelor noastre de răspuns. În prezent, facem desfăşurări suplimentare semnificative de forţe defensive în partea de est a teritoriului Alianţei. Vom face toate desfăşurările necesare pentru a asigura o descurajare şi o apărare puternică şi credibilă în întreaga Alianţă, acum şi în viitor”, se arată în declaraţia comună de la finalul summitului.

Liderii NATO cer Rusiei să îşi oprească imediat ofensiva militară în Ucraina și să îşi retragă toate forţele, subliniind că acest atac brutal, planificat de mult timp, asupra Ucrainei, o ţară independentă, paşnică şi democratică, a fost efectuat fără nicio provocare şi fără nicio justificare.

„Bazele păcii pe continentul european au fost distruse”, se subliniază în declaraţie. „Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de fluxul de minciuni al guvernului rus”, atrag atenţia semnatarii.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate”

„Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest conflict. A refuzat calea diplomaţiei şi a dialogului pe care NATO şi ţările sale membre s-au oferit în mod repetat să se angajeze. A încălcat însăşi fundamentele dreptului internaţional, inclusiv Carta ONU. Mai mult, acţiunile Rusiei constituie o respingere flagrantă a principiilor consacrate în Actul fondator NATO-Rusia; Rusia însăşi este cea care şi-a încălcat angajamentele pe care şi le-a asumat în acest cadru. Decizia preşedintelui Putin de a ataca Ucraina este o greşeală strategică foarte gravă, pentru care Rusia va plăti un preţ greu, atât din punct de vedere economic, cât şi politic, în anii următori. Rusiei i-au fost deja impuse sancţiuni masive şi fără precedent”.

Şefii de stat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice îşi reafirmă solidaritatea cu preşedintele, parlamentul şi guvernul Ucrainei, aleşi în mod democratic, şi cu poporul ucrainean.

„Ne reafirmăm sprijinul nostru de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, inclusiv în apele sale teritoriale. Aceasta este o poziţie de principiu care nu se va schimba niciodată”.

De asemenea, NATO îşi menţine angajamentul faţă de toate principiile fundamentale care stau la baza securităţii europene, inclusiv faţă de dreptul fiecărei ţări de a-şi alege propriile acorduri de securitate.

„Vom continua să acordăm sprijin politic şi practic Ucrainei, în timp ce aceasta continuă să se apere, şi facem apel la ceilalţi membri ai comunităţii internaţionale să facă acelaşi lucru”.

Iohannis cere un grup de luptă NATO în România

Într-un mesaj postat pe Twitter la finalul summitului, președintele Klaus Iohannis a cerut grăbirea proceselor interne pentru adoptarea de măsuri de întărire pe flancul estic al alianței. 

Șeful statului a arătat că vrea o „consolidare a prezenței NATO, inclusiv un grup de luptă în România”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La reuniunea șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO au participat și președintele Finlandei, Sauli Niinistö, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele României „a condamnat în mod ferm invazia militară neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, arătând că aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, un act de agresiune împotriva unui stat suveran și independent. A reiterat necesitatea ca răspunsul comunității euroatlantice să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial”.

Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politica externă și de securitate, și a reiterat că actualul context grav de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră. Președintele României a reiterat și importanța consolidării securității cibernetice.

În plus, șeful statului „s-a referit la importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune”, potrivit comunicatului.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, și cu această ocazie, sprijinul care trebuie acordat și Republicii Moldova și Georgiei, afectate de această situație de securitate.

În cadrul Summitului, liderii aliați au condamnat, în cei mai fermi termeni, invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia. Aceștia au solicitat încetarea imediată a asaltului militar și retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei și au afirmat că Rusia poartă toată responsabilitatea acestui conflict, respingând calea diplomației și a dialogului oferită în mod repetat de către NATO și aliați. De asemenea, au subliniat că atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva unui stat suveran, independent și pașnic a încălcat prevederile dreptului internațional și principiile Cartei ONU, se mai arată în comunicat.

Liderii aliați au reafirmat faptul că NATO este pe deplin solidară cu Ucraina, autoritățile ucrainene și curajosul popor ucrainean.

De asemenea, șefii de stat și de guvern participanți au reiterat angajamentul Alianței Nord-Atlantice pentru principiile securității europene, inclusiv al celui prin care fiecare națiune are dreptul de a își alege aranjamentele de securitate la care să fie parte. Liderii aliați au precizat că vor continua să acorde tot sprijinul politic și practic Ucrainei.

În lumina acțiunilor Rusiei, NATO va trage concluziile necesare pentru adaptarea posturii de descurajare și apărare. Aliații au avut consultări în cadrul articolului 4 din Tratatul de la Washington, iar Alianța Nord-Atlantică va continua să adopte toate deciziile și măsurile solicitate pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor statelor aliate.

Liderii NATO au subliniat că rămân uniți în a proteja întreg teritoriul aliat și au precizat că angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington rămâne unul extrem de solid.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri