Tăriceanu: Ieri am fost la supermarket. Da, între 11 și 13. Ce măsuri propune președintele ALDE

Data publicării:
calin popescu tariceanu pe facebook
Sursa: Captura Facebook

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a scris pe Facebook un mesaj în care cere plafonarea adaosurilor comerciale la produsele de bază din magazine, astfel încât prețurile să nu crească.

„Pe lanțul de desfacere se pot fixa adaosuri comerciale/marje de profit care să poată asigura desfășurarea activității, dar să nu permită ridicarea adaosului până la limita la care să devină speculă!”, scrie Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele ALDE susține că prețurile în supermarket-uri au crescut la alimentele de bază, motiv pentru care trebuie luate măsuri.

„La unele produse prețurile au crescut simțitor fără un motiv vizibil. Am auzit unele explicații: că materia primă s-a scumpit, că transportul, că forța de muncă etc.

Sunt liberal și cred că într-o economie liberă legea cererii și ofertei trebuie să determine prețurile. Dar în aceste zile nu mai trăim într-o economie liberă pentru că și ea este prizonieră coronavirusului, deci trebuie luate măsuri.

Sunt mai multe posibile metode. Una ar fi să se fixeze prețul final printr-o decizie administrativă. Cam ce făceau comunișții pe vremuri! Posibilul efect este însă că multe produse vor dispărea și că va apărea iar piața neagră! Nu cred că vrem să ne reîntoarcem acolo.

O altă metodă este de a se plafona adaosurile comerciale/marja de profit, în special pe verigile din lanțul de transport și distribuție. Și nu la toate produsele, ci la cele de bază! Așa vom putea lăsa producătorul să-și continue producția, chiar dacă vor fi unele creșteri de prețuri datorate fluctuației prețurilor la materia primă. Până la urmă și aceste creșteri pot fi temperate de guvern prin scăderea, pe termen limitat, a taxelor pe muncă în asemenea fel încât producția să rămână competitivă”, scrie Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri