„The Expendables”, varianta Putin-Prigojin: Cum folosește grupul Wagner deținuții pe post de luptători de sacrificiu în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
grup de mercenari Wagner
Grup de mercenari Wagner în Ucraina. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Grupul de mercenari Wagner continuă să aibă un rol important în luptele de uzură de lângă orașul Bahmut, din zona Donețk. În ultimele luni, mercenarii rușii au dezvoltat mai multe „tactici brutale” ofensive în care numărul mare de deținuți prost intruiți sunt folosiți pe post de luptători de sacrificiu, se arată într-o analiză făcută luni de ministerul britanic al Apărării.

La nivel individual, luptătorii grupului Wagner primesc un smartphone sau o tabletă care afișează direcția de atac și obiectivul care trebuie luat cu asalt, suprapuse peste o imagine a zonei obținute cu ajutorul unui satelit comercial.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Comandanții de pluton sau ai eșaloanele superioare rămân cel mai probabil la adăpost și emit ordine prin radio, în timp ce vizionează imagini ale câmpului de luptă furnizate de dronele de supraveghere. 

La nivel individual sau de grupă (de infanterie), mercenarii Wagner au ordin să se deplaseze pe direcția planificată îmbarcați pe vehicule blindate. Uneori, aceștia beneficiază de sprijin de artilerie, dar de cele mai multe ori acest lucru nu se întâmplă, conform estimării ministerului britanic al Apărării.

„Aceste tactici brutale au rolul de a conserva/proteja obiective importante ale Wagner, precum comandanții cu experiență sau tehnica de luptă, cu prețul recruților-deținuți, aflați la îndemână și pe care grupul îi consideră drept piese de sacrificiu („expendables”, în limba engleză), se mai arată în raportul ministerului britanic.

Zilele trecute, un soldat rus capturat de ucraineni a povestit cum a asistat la execuția colegilor săi din trupele de mercenari Wagner, după ce aceștia și-au arătat „frica” pe câmpul de luptă din Ucraina. Vladislav Izmailov, în vârstă de 26 de ani, a fost recrutat în trupele Wagner dintr-o închisoare din Samara, din sud-vestul Rusiei,

Izmailov a susținut că a fost recrutat de renumita unitate de mercenari, Grupul Wagner, pe 27 septembrie, când fondatorul acesteia, Evgheni Prigojin, a vizitat închisoarea în care acesta era închis. I s-a oferit un contract pe șase luni în schimbul libertății și scutirea de pedeapsa penală. Alți aproximativ 300 de oameni din închisoarea respectivă au fost de acord să lupte în Ucraina.

El a spus că „totul s-a dovedit a fi diferit” când el și colegii săi soldați au ajuns în Ucraina după un curs de pregătire de două săptămâni.

„Au spus că rata mortalității a fost scăzută. Dar, de fapt, rata mortalității este foarte mare. Puțini rămân în viață și va fi dificil să treacă prin aceste șase luni în viață”, a spus Izmailov. Când a fost întrebat în legătură cu rapoartele potrivit cărora soldații ruși sunt executați dacă încearcă să-și abandoneze pozițiile pe linia frontului, Izmailov a spus că a asistat la moartea a doi soldați din unitatea sa Wagner, după ce aceștia „și-au arătat frica” în luptă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri