Un bărbat condamnat la 10 ani de închisoare, dat în urmărire, a ajuns preot în SUA

Data actualizării: Data publicării:
iesean-condamnat-preot-sua
Foto: Ziarul de Iași

Un bărbat condamnat la zece ani de închisoare cu executare la Iaşi şi dat în urmărire generală a slujit ca preot, timp de trei ani, la o biserică ortodoxă din Statele Unite ale Americii. După ce palmaresul său infracţional a fost aflat de enoriaşi, Iulian Ilie a dispărut şi din SUA. El este căutat în continuare de poliţie, transmite Ziarul de Iași.

iesean-condamnat-preot-sua
Un bărbat din Iași, condamnat la 10 ani cu închisoare și dat în urmărire, a ajuns preot în SUA. Foto: Ziarul de Iași

Iulian Vasile Ilie, în vârstă de 37 de ani, din Răducăneni, a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în decembrie 2016, pentru că a păcălit alături de Teodor Coman, fost Simileac, mai mulți oameni din Iași și Bacău cu 6,5 milioane de lei, cu promisiunea că le vor fi construite mansarde. Acesta din urmă a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Iulian Vasile Ilie a fugit însă din țară înainte de pronunțarea deciziei definitive, în februarie 2015. El s-a stabilit în Palm Springs, unde a fost numit preot paroh de către Arhiepiscopul Nathaniel, şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America.

„Când a venit la noi, a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi”, a povestit pentru Adevărul un credincios al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Ieșeanul a slujit ca preot timp de trei ani, dar la un moment dat a dispărut fără urmă.

„A dispărut peste noapte. Consiliul parohial a primit ordin să facă inventar, să schimbe cheile de la biroul lui de la biserică. Probabil, episcopul a ştiut că-i tâlhar şi voia să se asigure că nu diminuează din averea bisericii”, a mai precizat enoriaşul anonim.

Potrivit surei citate, Episcopia Ortodoxă Română din America este recunoscută de Biserica Ortodoxă Română, însă administrativ, aparţine de Biserica Ortodoxă din SUA. Până să ajungă în SUA, Iulian Ilie a slujit ca preot în parohia Crângu, din Teleorman, de acolo primind documentele necesare transferului în SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri