Un fenomen subteran afectează clădirile. Inginer: În România nu avem proiecte de cercetare pentru asta, nu știm care e impactul real

Data actualizării: Data publicării:
cartier blocuri in bucuresti
Temperaturile extreme din ultimii ani au dus la apariția unui nou fenomen în lume. Oamenii de știință l-au numit "schimbări climatice subterane" și se referă la pământul de sub clădiri care se deformează, scrie CNN. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Temperaturile extreme din ultimii ani au dus la apariția unui nou fenomen în lume. Oamenii de știință l-au numit "schimbări climatice subterane" și se referă la pământul de sub clădiri care se deformează, scrie CNN. În România nu se știe care este impactul real al acestui fenomen, deoarece nu se fac studii în acest sens.

Un studiu realizat pe parcursul a trei ani la Chicago a indicat temperaturi cu până la 10 grade Celsius mai mari sub construcții, iar asta - spun cercetătorii - ar putea afecta, în timp, infrastructura clădirilor.

Matei Sumbasacu, inginer specialist în structura clădirilor cu risc seismic, a explicat la Digi24 în ce constă acest fenomen și cum sunt afectate clădirile.

"Schimbarea climatică subterană intervine când vorbim de impactul activității umane asupra mediului natural. Orice construcție emană căldură și inevitabil va încălzi subsolul pe care e amplasată.

Acest fenomen poate avea un impact destul de important, deoarece se produc deformații în subsol, care pot afecta structurile, nu în sensul de a le prăbuși, dar le pot afecta durabilitatea. Dacă se contractă sau se dilată pământul de sub clădire și materialul, dacă vorbim de beton armat, se poate contracta sau dilata și poate apărea coroziunea.

Sunt probleme de durabilitate, dar acest studiu trebuie să ne pună pe gânduri", a declarat inginerul.

El a explicat că orice activitate pe care o facem are impact asupra naturii.

Matei Sumbasacu a afirmat că în România sunt clădiri cu subsoluri neizolate și acolo e mai pregnant fenomenul. "Dacă ne gândim la parcările subterane încălzite în sezonul rece, să ne gândim că pământul din jurul lor e mult mai cald, aceste activități au impact asupra mediului. Nici noi nu știm din păcate cât impact avem asupra mediului. În România, din câte știu, nu există un proiect de cercetare în acest sens. Poate și asta e o direcție de cercetare în anii următori", a spus el.

Întrebat dacă astfel de probleme pot fi prevenite, inginerul a explicat că se pot izola subsolurile caselor sau clădirilor: "Trebuie să studiem impactul real al acestui fenomen în afară de dilatare și contracție, cum e afectat mediul natural compus din microorganisme."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri