Video Un protest feminist a degenerat într-un oraș din Franța: Femei au mărşăluit topless, drapele au fost arse, un tribunal a fost atacat

Data actualizării: Data publicării:
protest
Foto: Profimedia

O mie de persoane au ieșit, sâmbătă, pe străzile oraşului francez Aurillac din departamentul Cantal în semn de solidaritate cu o femeie care este urmărită penal după ce şi-a expus sânii în spaţiul public, relatează site-ul cotidianului Le Figaro, potrivit Agerpres. 

Numeroase femei au mărşăluit topless prin oraş în timpul acestui miting, organizat în marja Festivalului Internaţional de Teatru Stradal. Manifestarea a fost organizată pentru a o susţine pe Marina, o tânără vizată de o procedură penală ce i-a fost intentată pentru „exhibiţionism sexual” după ce s-a plimbat cu sânii goi, miercuri, pe străzile oraşului francez.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Joi, ea şi-a explicat gestul în faţa presei locale spunând că îi era „foarte cald” şi că a dorit să procedeze la fel „ca jumătate dintre bărbaţii” prezenţi în aer liber în acea zi şi care „nu purtau tricouri”. Ea a fost reţinută de poliţişti după ce a refuzat să îşi acopere, la cererea lor, partea superioară a corpului.

Într-o atmosferă iniţial relaxată, protestatarii au străbătut sâmbătă după-amiază străzile din centrul oraşului Aurillac. Înregistrări video distribuite pe reţeaua de socializare X îi arată pe manifestanţi scandând sloganuri feministe, precum şi împotriva Poliţiei. Ajunsă în faţa Palatului de Justiţie, mulţimea a început să aplaude în grup.

Apoi, protestul a degenerat. În faţa Tribunalului local, manifestanţii, dintre care unii purtau măşti, au smuls mai multe drapele franceze şi le-au ars pe unele dintre ele. Alţii au profitat de moment şi au pătruns în clădire, devastând holul central al acesteia. Acel grup, compus din „aproximativ 10 indivizi”, a contribuit apoi şi la „un început de incendiu, care a fost foarte repede stins”, potrivit unui comunicat al Prefecturii , care a condamnat „cu fermitate aceste distrugeri”.

Calmul a fost restabilit după ce au luat cuvântul Frederic Remy, directorul artistic al Eclat, asociaţia care organizează Festivalulul de Teatru Stradal, şi primarul din Aurillac, Pierre Mathonier. Potrivit ziarului local La Montagne, reprezentanţii Primăriei i-au promis tinerei Marina că vor anula ordonanţa penală ce o vizează pentru exhibiţionism sexual.

Aurillac a găzduit între 23 şi 26 august cea de-a 36-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Stradal, un eveniment major din calendarul acestui sector de activitate. Sute de reprezentaţii artistice au fost organizate pe străzile oraşului francez şi într-un cort special amenajat. În 2016, o manifestare marcată de violenţă, ce a fost organizată pentru a protesta faţă de percheziţionarea participanţilor la festival, a stârnit emoţii puternice în Aurillac.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri