Un virus letal atacă delfinii din Marea Neagră. Biologii spun că se răspândește foarte ușor

Data publicării:
delfini
Un virus letal atacă delfinii din Marea Neagră. FOTO Facebook Mare Nostrum

După războiul din Ucraina, un virus afectează acum din ce în ce mai multe viețuitoare marine. Mobilivirusul este un virus mortal care se răspândește rapid mai ales primăvara, în perioada de migrație a animalelor. Afecțiunea nu se poate transmite și la om, susțin specialiștii. 

Biologii marini susțin că unii dintre delfinii morți, aduși de valuri la mal, prezintă semnele unui virus mortal, care se transmite foarte ușor la mamiferele marine.

Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin: "Generează o boală, o viroză care practic, pe lângă infecția respiratorie acută poate genera și encefalită, practic sunt pusee de febră de înalt grad, peste 80% din cazuri prezintă aceste pusee și în același timp acest virus lovește și în sistemul imunitar".

Pentru a putea identifica virusul, specialiștii trebuie să recolteze probe la scurt timp de la deces. Până acum, un laborator din Franța a confirmat moartea a doi delfini din cauza virusului.

Adrian Bîlbă, medic veterinar: "Am avut foarte multe cazuri de delfini la care am suspicionat acest virus dar nu a putut fi izolat de către Institutul de Biologie și Sănătatea Animalelor de la București".

Delfinii sunt și victime ale pescarilor din Marea Neagră. De la începutul anului, 152 de delfini au fost găsiți eșuați pe malul românesc.

Marian Paiu, director ONG: "Mult peste media anuală, întrecând chiar și, ca număr de exemplare în perioada asta numărul din 2012 care este înregistrat ca fiind cu cele mai multe cazuri de eșuări: 177." 

Costin Timofte, biolog: "O parte din ele s-au găsit între Sulina și Sf Gheorghe în zona Deltei Dunării. Multe exemplare se găsesc între Năvodari și Constanța și în zona Eforie. .Eforie Sud, Eforie Nord. Și la fel avem câteva exemplare în partea de sud a litoralului".

Un biolog din Ucraina susține că 3.000 de delfini din Marea Neagră au murit din cauza războiului declanșat de Rusia.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri