Urmărire cu focuri de armă pe Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
pescador2

Urmărire, în largul Mării Negre, pentru prinderea unui pescador care a ieşit ilegal la pescuit. Poliţiştii de frontieră români au tras mai multe focuri de avertisment, în încercarea de a opri nava, dar fără succes.

ACTUALIZARE: Pescadorul turcesc depistat de nava Gărzii de Coastă nu a putut fi prins, ieşind din zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră.

Poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu ambarcaţiunea respectivă, inclusiv utilizarea armamentului din dotare, dar membrii echipajului nu s-au oprit.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, nava Poliţiei de Frontieră a continuat urmărirea ambarcaţiunii suspecte, identificată miercuri, cu ajutorul sistemului SCOMAR, la aproximativ 50 mile marine est faţă de Constanţa, până ce aceasta a ieşit din zona economică exclusivă a României.

“Pe timpul manevrelor de urmărire, poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii, inclusiv utilizarea armamentului din dotare, însă membrii echipajului nu s-au supus somaţiilor poliţiştilor de frontieră, continuându-şi deplasarea în viteză. Din cauza manevrelor bruşte de schimbare a cursului de deplasare a pescadorului, nu s-au putut efectua, în siguranţă, procedurile de abordaj”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

De asemenea, poliţiştii de frontieră anunţă că, urmare a faptului că membrii echipajului se poziţionau în dreptul motoarelor, ”a fost imposibilă deschiderea focului în plin asupra sistemului de propulsie al navei, fără a pune în pericol vieţile omeneşti”. 

În jurul orei 14:00, pescadorul a ieşit din zona economică exclusivă a României.


Ambarcațiunea turcească a fost indentificată prin sistemul video de supraveghere maritim, la 7.00 dimineața. Polițiștii Gărzii de Coastă au somat cu semnale luminoase, acustice și radio membrii echipajului să oprească, dar în loc să se conformeze, comandantul a dat ordin să mărească viteza.

Nava românească a pornit în urmărirea pescadorului și polițiștii au tras mai multe focuri de avertisment.

Operațiunea de urmărire are loc și la acestă oră, la 50 de mile marine în larg. Polițiștii au informat autoritățile de frontieră din Bulgaria și Turcia despre acest incident.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri