VIDEO. Cum este adunat gunoiul din centrele de carantină. Nicușor Dan: Amestecarea deșeurilor poate duce la răspândirea virusului

Data actualizării: Data publicării:
gunoi

Candidatul susținut de PNL și USR la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, acuză Primăria generală și Primăria Sectorului 1 că nu au contractat o firmă autorizată pentru gestionarea deșeurilor infecțioase, pentru a colecta gunoiul de la centrele de carantină din București. Dan susține că primăriile au obligat societatea de salubritate să ridice deșeurile de la centrele de carantină, deși acestea au regim de deșeuri infecțioase, iar societatea respectivă nu e autorizată să opereze cu astfel de deșeuri.

„Primăria Sectorului 1, oficial, și Primăria Capitalei, prin viceprimarul Bădulescu, neoficial, au obligat societatea care asigură salubritatea în sectorul 1 să ridice deșeurile de la centrele de carantină, deși acestea au regim de deșeuri infecțioase, iar societatea nu este autorizată să opereze cu astfel de deșeuri.

Prin Ordinul 4022/2020 al directorului Institutului Național de Sănătate Publică, deșeurile din centrele de carantină au fost încadrate în categoria deșeurilor infecțioase. Ordinul preia recomandarea din Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății din 3 martie 2020 ”Water, sanitation, hygiene and waste management for Covid-19”, transmite într-un comunicat de presă Nicușor Dan.

Candidatul la primăria capitalei susține că amestecarea deșeurilor infecțioase cu restul gunoiului poate duce la răspândirea virusului.

„Amestecarea deșeurilor infecțioase cu celelalte deșeuri este profund ilegală și poate duce, prin operatorii de deșeuri, la răspândirea virusului în întreg orașul. Poate, de asemenea, să transforme gropile de gunoi în focare de infecție.

Deșeurile infecțioase au un regim special de depozitare, transport și tratare. Spre exemplu, trebuie colectate în recipienți galbeni, închiși etanș, cu pictograma “pericol biologic”. O filmare cu deșeurile de la un centru de carantină, în care deșeurile sunt aruncate în saci obișnuiți, deschiși, la nici un metru de baxurile cu apă potabilă, poate fi văzută aici”

Nicușor Dan cere primăriilor de sector și primăriei generale să încheie contracte cu societăți autorizte pentru gestionarea deșeurilor infecțioase.

„Din informațiile noastre, firma de salubritate a luat anumite măsuri de precauție, dezinfectând exterior deșeurile de la centrul de carantină și separând fluxul acestora (oameni și mașini) de fluxul general. Nu aceasta este însă rezolvarea sigură și legală a problemei.

Solicit Primăriei Capitalei, care gestionează centrele de carantină de pe raza Municipiului București, să încheie de urgență contracte cu societăți autorizate pentru gestionarea deșeurilor infecțioase”, se mai arată în comunicatul de presă.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri