Video Exclusiv Ziua „marii ieftiniri”. Ministrul Agriculturii: Prețurile la alimentele de bază au scăzut chiar și cu 30-50%

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PARLAMENT - COMISII - AUDIERI MINISTRI DESEMNATI - 1
Florin Barbu Foto Inquam Photos George Călin

De astăzi se ieftinesc 14 categorii de alimente de bază, după ce Guvernul a limitat prin Ordonanță de urgență adaosul comercial aplicat de retaileri. Unii comercianți au pus în aplicare regula de mai multe zile. Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a spus marți, la Digi24, că prețurile la alimentele de bază au scăzut chiar și cu 30-50%, precizând că acestea vor fi menținute și după perioada de plafonare.

Întrebat ce se va întâmpla după cele trei luni în care prețurile la alimentele de bază vor fi plafonate, ministrul Barbu a spus: „Ordonanța de limitare a adaosului comercial funcționează în momentul de față și românii vor găsi de astăzi prețuri mai mici la produsele alimentare de bază. Am avut și săptămâna trecută o întâlnire cu reprezentanții rețelelor comerciale și cu procesatorii pentru a pune la punct toate detaliile astfel încât efectele pozitive pentru românii cu venituri mici și medii să se resimtă cu adevărat.

Lucrul acesta s-a întâmplat de acum două săptămâni când un retailer a scăzut anumite prețuri la alimentele de bază și cu 50% și între 20-30% și între 20-15%. Lucrul ăsta ne bucură și sunt sigur că Guvernul României, împreună cu Marcel Ciolacu, este determinat să sprijine cu toate forțele pe români în lupta cu prețurile mari la alimentele de bază”.

Întrebat câtă economie ar face o familie cu aceste plafonări, ministrul Agriculturii precizează că nu a f[cut un calcul exact, însă alimentele care s-au ieftinit reprezintă o parte importantă din coșul de cumpărături al unei familii. 

„Un calcul nu am făcut exact pentru o familie, dar pot să vă spun că aceste alimente de bază compun cea mai mare parte a coșului de cumpărături pentru persoane cu venituri mici și medii De astăzi, românii găsesc la raft alimentele de bază la un preț mult mai mici”, a spus Barbu, 

El susține că prețurile vor fi menținute și după perioada de plafonare. „Această ordonanță are o perioadă de trei luni, vom analiza la nivelul Guvernului după cele trei luni, iar dacă va fi nevoie sau dacă piața se va regla, și sunt convins că așa cum am avut discuții permanente cu procesatorii și cu retailerii, vor menține prețurile cu adaosuri comerciale corecte la alimentele de bază pentru românii cu venituri mici și medii”, sublinizază ministrul Agriculturii. 

„Așa cum am discutat, aceste prețuri vor rămâne în continuare și nu cred că mai trebuie să avem o prelungire a acestei ordonanțe și împreunp vom face analiza și vom lua decizia corectă. Lucrurile vor fi comunicate către dvs cu mult timp înainte să se finalizeze această ordonanță”, adaugă Barbu. 

Produsele vizate în ordonanță sunt:

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  • Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  • Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  • Mălai 1 kg Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui 1L
  • Carne proaspătă pui
  • Carne proaspătă porc
  • Legume proaspete vrac
  • Fructe proaspete vrac
  • Cartofi proaspeți albi vrac
  • Zahăr alb tos 1 Kg

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri