Video Exclusiv "Zombie pe picioare". O femeie povestește despre ororile la care a fost supusă bunica ei într-un azil din București

Data actualizării: Data publicării:
referat batrani in azil
Digi24 vă prezintă în exclusivitate povestea unei bătrâne care în mai puțin de o lună a fost plimbată în două centre, unul din București și celălalt din Timiș, iar acum este la terapie intensivă. FOTO: Captură Digi24

Detalii înfiorătoare ies la iveală din căminele din România. Digi24 vă prezintă în exclusivitate povestea unei bătrâne care în mai puțin de o lună a fost plimbată în două centre, unul din București și celălalt din Timiș, iar acum este la terapie intensivă. Rudele spun au găsit-o atât de sedată, încât nu mai puteau vorbi cu ea. Potrivit stenogramelor din dosarul căminelor groazei, practica era folosită și în azilele din Ilfov, unde au avut loc descinderile de săptămâna trecută.

Nepoată: "Erau toți bătrânii sedați, drogați, puși roboței la mese. Bunica mea era la fel, nu putea să meargă pe picioare!"

"Zombie pe picioare" - așa descrie o femeie că a găsit-o pe bunica ei, pe care a internat-o la un azil din Capitală. Spune că bătrâna era sedată non stop și în doar câteva zile s-a transformat complet.

Nepoată: "Din ce am înțeles erau două asistente pe etaj, pe ture, una de dimineață până seara. Dar erau toți sedați...  prietena mea a rămas șocată, nu-i posibil să îi droghezi pe toți.. Erau nespălați, bunica mea nu era schimbată, luni de dimineață când a venit prietena mea cu haine noi să o schimbe, știți ce răspuns i-au dat? Vineri e ziua de baie și de schimbat."

După cinci zile familia și-a dat seama bătrâna nu este îngrijită și a decis să o mute la Timișoara, la alt azil. Acolo starea ei s-a agravat și a ajuns la terapie intensivă la spital.

Nepoată: "Miercuri m-au sunat după masă să-mi spună: doamnă, nu știu ce s-a întâmplat cu bunica dumneavoastră, ce i-or fi dat ceilalți, pentru că eu i-am povestit ce s-a întâmplat. A trebuit să facem un studiu de demență să vedem ce este asta, vă pot asigura că la cele două aziluri la care a fost bunica mea, vă pot spune că nu au habar ce înseamnă demența. Un bolnav cu demență trebuie îngrijit special, ori așa ceva în România nu există."

Digi24 a încercat să discute cu reprezentanții celor două azile. Cei de la centrul din Capitală neagă acuzațiile familiei.

Reprezentant al căminului de bătrâni: "Agresați? Nu! E vorba de cămin privat, deci nu se face așa ceva. Au scheme de tratament cu care au venit de la medici și sunt urmate. Dar pentru a fi sedați, în niciun caz".

Azilul din Timișoara a refuzat să dea un punct de vedere.

Practica administrării sedativelor după ureche era întâlnită și în centrele din Ilfov. În stenogramele din scandalul azilelor groazei, un angajat îi spune unui bătrân că este "Dumnezeul lui" și că trebuie să ia pastilele.

Un alt vârstnic este amenințat de îngrijitor. "Te leg cu mâinile la spate, te sedez și te țin o săptămână la pat, ai înțeles? Da? Deci, dacă mai bagi mâna pe gât o dată, să scoți pastilele, te injectez și nu te mai ridici o săptămână din pat!".

Mărturie din dosar:

Procuror: Ce a vrut să zică xxx în expresia la 11 noaptea vor fi toți cu limba scoasă? Din cauza medicamentelor ?

Martor: Sensul acestei afirmații a fost că acelor pacienți la etajele 1 și 2 li se dădeau sedative și din cauza asta deveneau docili și adormeau.”

În timp ce bătrânii erau sedați, anchetatorii au scos la iveală că pentru alte afecțiuni pe care le aveau nu primeau medicamente. Unii au ajuns direct la spitale după ce au fost salvați de autorități.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri